Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝ: «Επανάσταση» αλλά …όχι απεργία

του Γιώργου Λαουτάρη


Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερο δείγμα αντιφατικότητας από την πολυφωνία των δυνάμεων του Συνασπισμού αυτή την περίοδο. Από τη μία μεριά «σπάει» ένα συμβολικό όριο για το ιστορικό ρεύμα της Αριστεράς που ακολουθεί ο Συνασπισμός και σε επίσημο κείμενο κορυφαίου στελέχους της Κουμουνδούρου εισάγεται, έστω και επικοινωνιακά, ο όρος «επανάσταση». Από την άλλη, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που υποστηρίζει ο ίδιος χώρος καταψηφίζουν τις απεργίες!




Σε ένα σημαντικό κείμενο που δημοσίευσε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα iskra.gr ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τίτλο «η δικτατορία του ευρώ» τονίζονται επιγραμματικά οι εξής θέσεις: Καταδικάζεται η «εμετική περί τη δραχμή κινδυνολογία», καθώς στο όνομα της παραμονής στο ευρώ «όλα επιτρέπονται, από τους μισθούς εξαθλίωσης Βουλγαρίας και Κίνας, ανέργους περισσότερους από τους απασχολήσιμους έως την έξοδο των νέων από τη χώρα». Εκτιμάται αντιθέτως ότι η χώρα «δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στο σημερινό σημείο υπερχρέωσης και καταστρεπτικής λεηλασίας με εθνικό νόμισμα». Προτείνεται «αριστερή έξοδος από το ευρώ σε συνολική σύγκρουση με την ΕΕ και τον ολοκληρωτισμό της από μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση». Και για πρώτη ίσως φορά για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ιστορικού ρεύματος διατυπώνεται η πρόταση για «επανάσταση»: «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια νέα επανάσταση, ανάλογη σε σημασία με εκείνη του ’21 και το ίδιο ηρωική, αλλά τώρα επιτυχημένη και στο μεταπελευθερωτικό της στόχο, με την επαναστατική εποποιία της Εθνικής Αντίστασης», υπογραμμίζει ο Π. Λαφαζάνης και καταλήγει: «Μόνο που σήμερα το κοινωνικοταξικό περιεχόμενο της ανατροπής θα είναι ο μέγας οδηγός και ο οδοστρωτήρας της μεγάλης απελευθέρωσης».
Από τη σημαντική, αν και επίσης αντιφατική αυτή θέση, αφού γίνεται λόγος και για «αριστερή κυβέρνηση», στους χώρους δουλειάς η τακτική είναι πολύ διαφορετική. Η Αυτόνομη Παρέμβαση, η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές καταψηφίζει απεργίες! Στο Εργατικό Κέντρο Βόλου συντάχθηκε με την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ και καταψήφισε την απεργία που είχε στόχο να κλείσει το εργοστάσιο του Μάνεση, τη Χαλυβουργία που ακόμα δουλεύει. Στην ΑΔΕΔΥ καταψήφισε την τελευταία απεργία. Στην Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών οι δυνάμεις της μετά από μεγάλη πίεση δέχτηκαν 24ωρη απεργία. Παράλληλα, τα κείμενα της παράταξης υιοθετούν μια ρηχή αντιμνημονιακή ρητορική, μαζί βέβαια με την άρνηση ρήξης με τη ΓΣΕΕ. Συνολικά το στίγμα των δυνάμεων στο εργατικό κίνημα είναι φιλοΕΕ, φιλοΓΣΕΕ, με διαχειριστικές θέσεις και κυρίαρχο τον κυβερνητισμό.
πηγή: Εφημερίδα ΠΡΙΝ

5 σχόλια:

  1. ότι λες είναι αλήθεια ? πότε θα σταματήσουμε τις φαγομάρες ήμουν νια και γέρασα καταλάβετε όλοι οι γράφοντες και υπογράφοντες, ο κόσμος θέλει και χρειάζεται ενότητα και όχι καταγγελίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω μαζι σου ειναι χρυση ευκαιρια να αλλαξουν τα δεδομενα εστω και μεσα απο εκλογες.ας γινει αντιμνημονιακη κυβερνηση με συριζα ανταρσυα κκε ...ας διωξουμε τους αλλους πρωτα και βλεπουμε οσο οπορτουνιστικο κ αν ακουγεται.γερασαμε περιμενοντας να <>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ε οχι ρε παιδια η κριτικη σε θεσεις και πρακτικες να λεγεται φαγωμαρες... αλοιμονο στην αριστερα που δεν αντεχει να υποβαλλει τον εαυτό της στην πιο σκληρη κριτικη και αυτοκριτική, όχι με όρους αυτο-μαστιγώματος, αλλά με γνώμονα την αποτελεσματικότητα της στο κίνημα. Και ας σταματησουν μερικοι να το παίζουν εκφραστες του θέλησης του κόσμου... δεν νομίζω ότι ο μέσος εργαζόμενος σκέφτεται την ενότητα της αριστεράς, αλλά αυτά που του προτείνει, το πρόγραμμα της, πχ το μέσα ή έξω από το Ευρώ, το μετά την πτώση της κυβέρνηση ποιος? κλπ κλπ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eξαιρετικο αρθρο του Π. Μαυροειδη για την κουβεντα στο εσωτερικο της αριστερας.
    http://aristeroblog.gr/node/397
    Κι ας μην ενοχλουνται μερικοι και τα θεωρουν φαγωμαρες. Ανοιχτος διαλογος και κριτικη λεγεται αυτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...