Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Απλήρωτοι, παρτ τάιμ, αλλά με …βασικό μισθό

του Γιώργου Λαουτάρη


Σώσανε το δέντρο (τα «δώρα» και το βασικό), δεν είδαν όμως το δάσος που καίγεται (τους πραγματικούς μισθούς) οι διαπραγματευτές της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας μετά τη συνάντηση των λεγόμενων «κοινωνικών εταίρων», «όλοι οι εργοδοτικοί φορείς τάχθηκαν υπέρ του 13ου και 14ου μισθού, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη σύμβαση». Με το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να στρέφεται αποκλειστικά στο ενδεχόμενο να καταργηθούν τα δώρα και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, η δήλωση αυτή έφερε μια πρόσκαιρη ανακούφιση στους εργαζόμενους και παρουσιάστηκε από το προεδρείο της ΓΣΕΕ ως επιτυχία. Είναι όμως;
Στο τραπέζι των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων δεν μπήκαν τα καυτά θέματα που σήμερα καίνε τους εργαζόμενους: Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οι ατομικές συμβάσεις, τα αποθεματικά των ταμείων που θα δώσουν (αν δώσουν) συντάξεις. Με άλλα λόγια, οι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ έκαναν διάλογο «διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες».

Μα, θα ρωτήσει κανείς καλόπιστα, δεν είναι μείζον θέμα η θέσπιση βασικού μισθού; Ασφαλώς είναι, αλλά πόσους εργαζόμενους αφορά πλέον; Σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία, οι νέοι κάτω των 25 ετών θα προσλαμβάνονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με το 80% του κατ’ όνομα «κατώτερου», δηλαδή με 600 ευρώ αντί για 751. Επιπλέον, οι εργασιακές σχέσεις έχουν τροποποιηθεί μαζικά προς το χειρότερο, με αποτέλεσμα η οκτάωρη εργασία να θεωρείται πλέον …πολυτέλεια. Αρκεί να αναφερθεί πως μέσα σε ένα χρόνο, 270.000 εργαζόμενοι ωθήθηκαν στη μερική απασχόληση. Το 2009 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, ενώ το 2011 αντιπροσώπευαν μόλις το 59%!
Οι νέοι κάτω των 25 παίρνουν 80% του "κατώτατου", οι μισές νέες συμβάσεις είναι μερικής απασχόλησης, ετοιμάζονται Ειδικές Οικονομικές Ζώνες χωρίς κανέναν περιορισμό, αλλά κατά τα άλλα, η ΓΣΕΕ διαφύλαξε τον "βασικό μισθό"
Εκτός αυτού, οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να απασχολούν εκ περιτροπής τους εργαζομένους, με λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, άρα και με λιγότερα ημερομίσθια, οδηγούν στη δραστική μείωση των μηνιαίων απολαβών, ώστε ο κατώτερος μισθός να μοιάζει με ρετιρέ. Ένας στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα υπολογίζεται ότι υπέστη μείωση μισθού λόγω επιχειρησιακής σύμβασης ή λόγω μείωσης των ωρών και των ημερών εργασίας. Ο περίπου τρίμηνος αγώνας στη Χαλυβουργία Ελλάδος έχει ως βασικό αίτημα να μην περάσει το 5ωρο που θέλει ο εργοδότης. Στόχος άλλωστε των εργοδοτών δεν είναι τόσο οι χαμηλοί μισθοί των ανειδίκευτων, αλλά οι καλοί μισθοί σε παραδοσιακούς κλάδους (τραπεζικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ.) που πετσοκόβονται με ατομικές συμβάσεις.
Άλλωστε, η συλλογική σύμβαση που υπογράφει η ΓΣΕΕ σύντομα θα πάψει να έχει πανεθνική ισχύ. Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι έχει ήδη «προβεί σε νομοτεχνική προεργασία της πρότασης περί ίδρυσης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης […] ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης περί δημιουργίας ΕΟΖ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης». Τα ελληνικά «σουέτ σοπς», τα τοπικά κολαστήρια κινεζικού τύπου με μισθούς πείνας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι προ των πυλών.
Ο Γ. Παναγόπουλος μπήκε λοιπόν σε ναρκοθετημένο πεδίο και διαπραγματεύτηκε την «ειρήνη» εν ώρα εχθροπραξιών. Χωρίς να εξετάσουμε το κύμα απολύσεων και λουκέτων, το καθεστώς καθυστέρησης τη μισθοδοσίας επί μήνες αλλά και το μέτρο της επίσχεσης εργασίας εδραιώνονται στους χώρους δουλειάς με ρυθμούς τέτοιους, που το υπουργείο Οικονομικών έκανε με τροπολογία ειδική ρύθμιση για την ευνοϊκή φορολόγηση των απλήρωτων εργαζομένων! Η συζήτηση για το 13ο και 14ο μισθό αποδεικνύεται σύμφωνα με τα παραπάνω θεωρητική, αφού ούτως ή άλλως μεγάλη μερίδα εργοδοτών δεν πληρώνει καθόλου μισθούς, πληρώνει έναντι ή όπως έδειξε χαρακτηριστικά η περίπτωση της Ελευθεροτυπίας, δεν πληρώνει φράγκο και μετά πάει για άρθρο 99 και πτώχευση! Όσο για τα δώρα, μόνο οι καταγγελίες που έφτασαν στην Επιθεώρηση Εργασίας φέτος τα Χριστούγεννα ανήλθαν σε 1.545 με 763 επιχειρήσεις να μην αποδίδουν 13ο μισθό σε 10.750 υπαλλήλους. Κανείς δεν μπορεί να μετρήσει όσους για διάφορους λόγους δεν σηκώνουν το τηλέφωνο να καταγγείλουν τον εργοδότη.
Στη συζήτηση αυτή, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η πραγματική μείωση μισθών και εισοδημάτων. Σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ στις 17 Ιανουαρίου κατατέθηκε το στοιχείο ότι σε πραγματικούς όρους η σωρευτική μείωση των μισθών ήταν πάνω από 14%. Κι αυτό μάλιστα σε συνθήκες πληθωρισμού άνω του 3%. Όποιος επομένως θριαμβολογεί για την υποτιθέμενη διατήρηση του «κατώτερου» μισθού και των δώρων, είτε είναι εκτός πραγματικότητας, είτε συνειδητά παραπλανά.
Για να πάρεις κάτι, δίνεις κάτι. Ο Γ. Παναγόπουλος υποτίθεται ότι πήρε διαβεβαιώσεις για τους μισθούς, όμως έδωσε το ζήτημα του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». O πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε πράσινο φως στα ινστιτούτα των εμπλεκόμενων φορέων να παρουσιάσουν πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Με άλλα λόγια, συμφώνησε ασμένως να μπει άλλη μια βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος, υποθηκεύοντας συντάξεις και περίθαλψη. Σπουδαία διαπραγμάτευση!
Οι ευθύνες του προέδρου της ΓΣΕΕ που «καταπίνει» τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα για να περισώσει τα ψίχουλα είναι τεράστιες, αφού παίζει καθαρά το παιχνίδι της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Διαπραγμάτευση γίνεται μόνο έξω από τα στημένα τραπέζια της ντροπής και της συνδιαλλαγής.


πηγή: Εφημερίδα ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...