Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Οι τράπεζες τσέπωσαν το μισό τρισ.!

του Γιώργου Δελαστίκ 


Εξαλλοι είναι οι πολιτικοί στην Ευρώπη με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, ιδίως οι Γερμανοί αλλά και όλοι οι άλλοι. Γνωρίζοντας άριστα ότι ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης παρά τα τρισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δώσει οι κυβερνήσεις της ΕΕ για τη στήριξή του και έχοντας επίγνωση του στραγγαλισμού της πραγματικής οικονομίας της Ευρώπης εξαιτίας της άρνησης των τραπεζών να χορηγήσουν επαρκή δάνεια στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, άναψαν πράσινο φως στην ΕΚΤ να χορηγήσει μισό τρισεκατομμύριο ευρώ σε 523 ευρωπαϊκές τράπεζες για τρία χρόνια με συμβολικό επιτόκιο 1%. Αυτό έγινε την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011.
Οι πολιτικοί είχαν την προσδοκία ότι ένα ικανό τμήμα αυτού του σχεδόν τζάμπα χρήματος θα περνούσε στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζικών δανείων. Διαψεύστηκαν οικτρά. 
Οι τραπεζίτες της Ευρώπης... «τσέπωσαν» ανενδοίαστα το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ! Το αποθησαύρισαν για να κάνουν ουσιαστικά δωρεάν την κεφαλαιακή αναπλήρωσή τους και δεν έριξαν, σχηματικά μιλώντας, ούτε ένα ευρώ στη διψασμένη για χρήμα αγορά! Κράτησαν όλα τα λεφτά για τις τράπεζές τους, τινάζοντας έτσι στον αέρα τα σχέδια ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας που κινδυνεύει με ασφυξία λόγω έλλειψης ρευστότητας.
«Οι τράπεζες ματαιώνουν την προσπάθεια της ΕΚΤ να ανοίξει τους κρουνούς των δανείων. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποθησαυρίζει τη μεγάλη πλειονότητα του μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ που έριξε ο Μάριο Ντράγκι (σ.σ.: ο πρόεδρος της ΕΚΤ) μέσω της ελεύθερης παροχής ρευστότητας», ήταν π.χ. οι χαρακτηριστικοί τίτλοι σχεδόν ολοσέλιδης ανάλυσης για το θέμα αυτό της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς». 
«Οι τράπεζες αποθεματοποιούν την ύψους - ρεκόρ ένεση των 489 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς το τραπεζικό σύστημα, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες των διαμορφωτών της πολιτικής να αποτρέψουν μια δανειακή σύνθλιψη στην Ευρώπη», υπογραμμίζει αρχίζοντας σχετική ανάλυσή του το κορυφαίο αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ. «Σχεδόν όλα τα χρήματα που δανείστηκαν σε 523 πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, κατέληξαν πάλι πίσω ως καταθέσεις στην ΕΚΤ αντί να εισρεύσουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», προσθέτει. 
Τα στοιχεία όντως προκαλούν αναστάτωση. Οπως υπολογίζουν οι οικονομικοί αναλυτές της Μπάρκλεϊς Κάπιταλ, οι τράπεζες χρησιμοποίησαν 296 δισεκατομμύρια ευρώ από το μισό τρισ. που πήραν για να αντικαταστήσουν άλλα, πιο βραχυπρόθεσμα δάνεια που είχαν πάρει από την ΕΚΤ. 
Δεν απέμειναν έτσι ούτε 200 δισεκατομμύρια (193 για την ακρίβεια) για να διοχετευθούν στο τραπεζικό σύστημα. Ούτε αυτά όμως τα έριξαν στην αγορά, δίνοντας δάνεια σε επιχειρήσεις και σε μεμονωμένους ανθρώπους. Οπως αναλύαμε προχθές, τα... ξανακατάθεσαν στην ΕΚΤ ως καταθέσεις τους αυτήν τη φορά, επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη να δανείσουν κάποια άλλη τράπεζα - δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε καν στις ίδιες τις τράπεζές τους για να τα κρατήσουν εκεί! 
Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και το γεγονός ότι οι καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ ακόμη και για μια μέρα («οβερνάιτ» λέγεται αυτό στη διατραπεζική αγορά), από 223 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν, εκτοξεύτηκαν στα... 486 δισεκατομμύρια μόλις δόθηκαν τα δάνεια του μισού τρισεκατομμυρίου! 
Οχι μόνο δηλαδή παρακράτησαν το μισό τρισ. ευρώ οι τραπεζίτες, αλλά απέσυραν και πρόσθετα ποσά από την κυκλοφορία και τα μετέτρεψαν σε αδρανείς καταθέσεις τους στην ΕΚΤ, αν ισχύει ότι όντως ξόδεψαν 300 δισ. για αντικατάσταση παλαιότερων δανείων τους από την ΕΚΤ με νέα, πιο μακροπρόθεσμα. 
Η ουσία της υπόθεσης όμως είναι ότι οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες «τσέπωσαν» και πάλι ως «δωράκι» μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς η πραγματική οικονομία να ωφεληθεί στο ελάχιστο. 
Με άλλα λόγια, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ συνεχίζουν να τροφοδοτούν το τραπεζικό σύστημα με τρισεκατομμύρια, την ίδια ώρα που λιώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες με εξοντωτικά προγράμματα λιτότητας. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. 
Η ΕΚΤ
Τυπώνει χρήμα, αλλά μόνο για τραπεζίτες 
Κολοσσιαίο είναι το ποσό του μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο σε μία και μόνη μέρα χορήγησε η ΕΚΤ στις ιδιωτικές τράπεζες. Πρόκειται φυσικά για «τύπωμα χρήματος». Πώς γίνεται όμως να μας λένε οι Γερμανοί ότι απαγορεύεται αυστηρά να δανείσει η ΕΚΤ π.χ. 50 δισ. ευρώ σε ένα κράτος γιατί θα προκληθεί δήθεν πληθωρισμός και θα υποτιμηθεί το ευρώ και την ίδια στιγμή να μην τρέχει τίποτα, να μην προκαλείται κανένας πληθωρισμός και καμιά υποτίμηση, όταν η ΕΚΤ δανείζει... 500 δισ., τα δεκαπλάσια (!), στις τράπεζες; Λιώνουν στη λιτότητα δεκάδες εκατομμύρια Ελληνες, Πορτογάλους, Ιταλούς κ.ά. για να δώσουν δάνεια μερικών δεκάδων δισ. ευρώ και στις τράπεζες δίνουν τζάμπα τα τρισεκατομμύρια. Είναι φανερό ότι μας κοροϊδεύουν!


πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...