Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Το Υπουργείο Παιδείας καταργεί το βοηθητικό σύγγραμμα

Ανοίγει ο δρόμος για την γενική κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων στους φοιτητές

του Χρήστου Κάτσικα

Στις 27/1/2011 υπογράφτηκε από το Υπουργείο Παιδείας Εγκύκλιος με την οποία καταργείται το βοηθητικό σύγγραμμα για τους φοιτητές και σπουδαστές της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποχρεώνεται ο διδάσκων να καλύπτει την ύλη του μαθήματός του από ένα (1) και μόνο βιβλίο.
Είναι γνωστό ότι πολλά μαθήματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο χρειάζονται περισσότερα του ενός βιβλία για να καλυφτεί η ύλη τους. Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις  των βιβλιοθηκών και των αναγνωστηρίων σε πολλά πανεπιστήμια είναι ανεπαρκείς, μοιραίως υποχρεώνεται ο φοιτητής να αγοράσει το βοηθητικό σύγγραμμα. Η εγκύκλιος αυτή φανερώνει την έμμεση προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να δρομολογήσει την κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος, δίνοντας ένα ακόμη συντριπτικό χτύπημα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι θα επιβαρυνθούν το κόστος.
Το Υπουργείο Παιδείας προβάλλοντας ως σπατάλη και κατάχρηση ορισμένες ελάχιστες περιπτώσεις όπου (κυρίως στις Ιατρικές σχολές) οι καθηγητές έδιναν αρκετά συγγράμματα σε ορισμένα μαθήματα) βρίσκει την ευκαιρία να φτωχύνει ακόμη περισσότερο τις Ανώτατες σχολές και να «περάσει» ένα ακόμη τμήμα του κόστους σπουδών στους ίδιους τους φοιτητές. Έτσι μαζί με την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα που αυξάνει το ιδιωτικό κόστος των οικογενειών που έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας προστίθεται τώρα και το αναγκαστικό κόστος για την αγορά του συμπληρωματικού βιβλίου από τους φοιτητές καθώς είναι γνωστό ότι τα περισσότερα μαθήματα δεν μπορούν να καλυφθούν με ένα και μόνο βιβλίο αλλά απαιτούν και ένα τουλάχιστον συμπληρωματικό. Και όσο κι αν το Υπουργείο Παιδείας «δείχνει» τις βιβλιοθήκες, κι όσο κι αν διοργανώνει φιέστες για «εθνικό σύστημα Βιβλιοθηκών και Αρχείων και ενοποιημένη δράση Βιβλιοθηκών-Αρχείων και Μουσείων»όλοι γνωρίζουν ότι χρόνια τώρα οι βιβλιοθήκες είναι παρατημένες στην τύχη τους, δεν εφοδιάζονται με τον απαραίτητο αριθμό συγγραμμάτων  και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το κενό.
Πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη η οποία αποσταθεροποιεί το ίδιο το Πανεπιστήμιο και τις λειτουργίες του, στενεύει την πρόσβαση στη γνώση και βαθαίνει ακόμη περισσότερο τους  ταξικούς φραγμούς. Οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι φοιτητές οφείλουν να επιστρέψουν το νέο αυτό «χαστούκι» στο Υπουργείο Παιδείας.

πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...