Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Κυβέρνηση και Αγροτική Τράπεζα στραγγαλίζουν την φτωχομεσαία αγροτιά

Σε ολική καταστροφή οδηγεί η κυβέρνηση τους φτωχομεσαίους αγρότες. Το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων έχει παραδοθεί σε μια χούφτα ολιγοπώλια που ρίχνουν όλο και πιο χαμηλά τις τιμές παραγωγού την ίδια ώρα οι τιμές καταναλωτής σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά είτε αυξάνονται λόγω του ΦΠΑ είτε μένουν αμετάβλητες. Η «επιτυχημένη» εφαρμογή της ΚΑΠ έφερε νέα υπερκέρδη για τους εμπόρους και τις πολυεθνικές και μεγαλύτερη φτώχια για τους αγρότες.
Η κυβέρνηση δεν έχει κρατήσει για τον εαυτό της το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου αλλά το ρόλο του δήμιου που περνάει τι θηλιά στο λαιμό των φτωχομεσαίων αγροτών. Η κρατική, ως αυτή την ώρα, Αγροτική Τράπεζα έχει κόψει κάθε χρηματοδότηση στους συνεταιρισμούς με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει ο παρεμβατικός ρόλος των συνεταιρισμών στη συγκέντρωση των προϊόντων. Σε όποιους συνεταιρισμούς δεν έχει κόψει την χρηματοδότηση, έχει επιβάλει τοκογλυφικά επιτόκια που φθάνουν το 10,5%
Σε μια σειρά βασικά αγροτικά προϊόντα οι τιμές παραγωγού καταγράφουν ραγδαία πτώση. Έτσι η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών έχει πέσει στα 2,00 ευρώ το κιλό και η τιμή του άσσου στα 1,85 ευρώ το κιλό. Η τιμή παραγωγού στο αρνίσιο κρέας έχει πέσει κάτω από τα 4,00 ευρώ το κιλό στη Λέσβο. Η καθαρή τιμή παραγωγού του πρόβειου γάλακτος διαμορφώθηκε στα 0,88 ευρώ το κιλό και η καθαρή τιμή του κατσικίσιου γάλακτος διαμορφώθηκε στα 0,47 ευρώ το κιλό.
Η έλλειψη χρηματοδότησης από την Αγροτική Τράπεζα είναι η βασική αιτία που η ΕΑΣ Λέσβου δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα λάδια των συνεταιρισμένων παραγωγών.
Η ΕΑΣ Λήμνου δεν έχει πληρώσει στους απελοκαλλιεργητές του νησιού τα σταφύλια του 2010 και ένα μέρος από τα σταφύλια του 2009.
Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν τιναχθεί, καθώς οι αυξήσεις κυμαίνονται από το 30% ως το 50%, επειδή οι καταρρέουσες συνεταιριστικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την παραγωγή. Ιδιώτες έμποροι έχουν πάρει στα χέρια τους το εμπόριο των ζωοτροφών και ανεβάζουν συνεχώς τις τιμές.
Τελικό αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ θα είναι η καταστροφή της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η μείωση της αγροτικής παραγωγής και η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων στα ύψη. Κι όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δείχνει να παραδώσει την Αγροτική Τράπεζα, την αγροτική γη και την αγροτική παραγωγή της χώρας σε κινέζικα κεφάλαια.
Την ίδια στιγμή οι συνεταιριστές και οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στη Λέσβο και την Λήμνο δεν τολμάνε να αρθρώσουν ούτε μια λέξη κατά την κυβέρνησης και της ΚΑΠ. Σκύβουν το κεφάλι μήπως και πάρουν για άλλη μια χρονιά στα χέρια τους τη διαχείριση του ΟΣΔΕ. Ξανασκύβουν το κεφάλι στον κ. Σκανδαλίδη πιστεύοντας πως έτσι θα καταφέρουν να διατηρήσουν τις καρέκλες τους. Τέτοια ηγεσία δεν αξίζει στον αγροτικό κόσμο των νησιών μας. Πρέπει να σαρωθεί άμεσα από ένα μαζικό μαχητικό αγροτικό κίνημα που θα έχει στο κέντρο της προσοχής του τον αγρότη- παραγωγό και τις κοινωνικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...