Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Εκλεκτικές συγγένειες ΜΑΤ - Ακροδεξιών

της Μαρίας Ψαρα

Από τη δεκαετία του '90 μέλη νεοφασιστικών οργανώσεων και άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας ...αλληλοβοηθούνται 

Εκλεκτικές συγγένειες ΜΑΤ - Ακροδεξιών
Ο "συνδικαλιστής" που φαίνεται στο βίντεο να κρατά σιδηρολοστό και να προωθείται στην... "αγκαλιά των ΜΑΤ" στο προαύλιο της Βουλής για να προστατευθεί κατά την προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξάφνιασε πολλούς που "ανακάλυψαν" τις αγαστές σχέσεις μεταξύ ακροδεξιών στοιχείων και αστυνομίας. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που μέλη φασιστικών οργανώσεων και τα σώματα ασφαλείας "πιάστηκαν" από τον δημοσιογραφικό φακό να... "αλληλοβοηθούνται".
Αντίθετα, κρατάει χρόνια αυτή η... κολόνια, με τα περιστατικά στενού εναγκαλισμού να αυξάνονται συνεχώς. Ακροδεξιοί πυροβολούσαν στο ψαχνό από τα γραφεία της "Χρυσής Αυγής" και η αστυνομία συνέλαβε τελικά... τα θύματα.
Μέλη της ίδιας οργάνωσης επιτέθηκαν σε μετανάστες σε Αιγάλεω και Ρέντη και τα όργανα της τάξης ζητούσαν χαρτιά από τους τραυματίες. Ανδρες των ΜΑΤ... επέτρεψαν σε ακροδεξιούς να περάσουν ανάμεσα από τις γραμμές τους για να χτυπήσουν μέλη οργανώσεων που διοργάνωναν αντιρατσιστικό συλλαλητήριο...

Ασύλληπτοι
Στις δηλώσεις και τις φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2008, η στενή σχέση ήταν σαφής. "Είδα τις συντεταγμένες γραμμές των ΜΑΤ να ''ανοίγουν'' για να περάσουν τα μέλη της ''Χρυσής Αυγής''", είχε δηλώσει τότε στο "Εθνος της Κυριακής" αυτόπτης μάρτυρας, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής. "Στην προηγούμενη γενική απεργία, οι συνδικαλιστές που κάλυψαν κάμερα παρακολούθησης κυκλοφορίας συνελήφθησαν σε 2 ώρες. Μία εβδομάδα μετά τα επεισόδια του Σαββάτου κανένας χρυσαυγίτης δεν έχει συλληφθεί". Ποικίλλουν τα περιστατικά που αποτελούν ένδειξη του μίσους και του ρατσισμού, εδώ και 20 κοντά χρόνια. Από τον Δεκέμβρη του 2002 ακόμα, στο κέντρο της Αθήνας υπήρχε συγκέντρωση για το Μακεδονικό. Μέλη εθνικιστικού χώρου, ένας σκληρός πυρήνας περίπου 30 ατόμων ήταν οπλισμένος με ρόπαλα του μπέιζμπολ και σιδηρολοστούς.
Δύο μέλη της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση τραυματίστηκαν βαριά. 9 νεοναζί είχαν συλληφθεί με τα... εργαλεία της "δουλειάς" ανά χείρας. Μεταφέρθηκαν σιδηροδέσμιοι, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι.
ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Κοινή "δράση" ειδικού φρουρού - χρυσαυγίτη
Τον Ιούνιο του 2000 σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις μελών της "Χρυσής Αυγής" κατά του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κινήματος (ΣΕΚ): σε συγκεντρώσεις στην Κυψέλη και την Πλατεία Ομονοίας και "σπάσιμο" του μαρξιστικού βιβλιοπωλείου. Ο "πρωταγωνιστής" φοράει στολή... "ειδικού φρουρού".
Στην επίθεση της 17ης Ιουνίου 2000, μέλη της "Χρυσής Αυγής" επιτέθηκαν κατά του μαρξιστικού βιβλιοπωλείου της οδού Αναξαγόρα, καταστρέφοντας βιβλία και απειλώντας τους δύο υπαλλήλους του καταστήματος με μαχαίρια και συνθήματα όπως "Θα σας κάψουμε", "Ζήτω ο ναζισμός", "Ζήτω η Χρυσή Αυγή". Η δεύτερη επίθεση συνέβη στο τέλος του ίδιου μήνα, στην πλατεία Κυψέλης, όταν αριστεριστές μοίραζαν φυλλάδια και "διαφήμιζαν" μια αντιρατσιστική συγκέντρωση.
Η αποκάλυψη
Και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τις καταθέσεις των θυμάτων του, ο επικεφαλής της "επιχείρησης" φωτογραφίζεται. Οι πληροφορίες που προέκυψαν μετά τη δημοσιοποίηση οδήγησαν τα θύματά του στο να ανακαλύψουν την ταυτότητα του ανθρώπου που τους είχε επιτεθεί: επρόκειτο για ειδικό φρουρό που αναγνωρίστηκε κάνοντας περιπολία στην Ομόνοια, όπου και υπηρετούσε... Συγκατηγορούμενός του δε και για τις δύο υποθέσεις ήταν και έτερο "εξέχον" μέλος της "Χρυσής Αυγής", ο οποίος είχε μαχαιρώσει τους νεαρούς στο Μοναστηράκι και είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκισης.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΗΝΑ
Παρείχαν "κάλυψη" και στον "Περίανδρο"
Κορυφαία "στιγμή" του πολέμου όμως υπήρξε ο Ιούνιος του 1998, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής ξυλοκόπησαν άγρια τον φοιτητή της Φιλοσοφικής Σχολής και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ Δημήτρη Κουσουρή και δύο συντρόφους του. Ως δράστης της δολοφονικής επίθεσης αναγνωρίζεται ο Αντώνης ("Περίανδρος") Ανδρουτσόπουλος, αλλά το ένταλμα για απόπειρα δολοφονίας κατά συρροή δεν εκδόθηκε παρά μόνον όταν η υπόθεση έφυγε από την Αστυνομία και πέρασε στα χέρια της τακτικής ανάκρισης, έναν μήνα από την ημέρα που ο "Περίανδρος" αναγνωρίστηκε και μηνύθηκε. Ο "Περίανδρος" καταδικάστηκε όταν παραδόθηκε μετά 8 χρόνια στις Αρχές. Στη δίκη ήταν παρών και ο ίδιος ο Δημήτρης Κουσουρής, με εμφανή ακόμα τα σημάδια από τον άγριο ξυλοδαρμό.

πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...