Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Οι Παρεμβάσεις ΔΕ για την εκλογή προεδρείου στην ΟΛΜΕ

Δήλωση του Παύλου Αντωνόπουλου, εκπροσώπου των Παρεμβάσεων ΔΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη συγκρότησή του σε σώμα:

Σήμερα, 12 Ιουλίου 2011, ολοκληρώθηκε στην ΟΛΜΕ η διαδικασία συγκρότησης του ΔΣ σε σώμα. Μετά από τρεις συνεδριάσεις σε διάστημα μιας βδομάδας το ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα. Στη θέση του Προέδρου εκλέχτηκε ο Παπαχρήστος Νίκος, μέλος της ΔΑΚΕ, γνωστός για τις ακραίες απόψεις του στο χώρο του και για τη μέχρι τώρα προκλητική συμπεριφορά του στην ΟΛΜΕ. Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Αλεβυζάκης Γιώργος της ΠΑΣΚ, Γραμματέας ο Θέμις Κοτσιφάκης της Συνεργασίας και Ταμίας ο Δημήτρης Γκίνης της ΔΑΚΕ.
Το ιστορικό της διαδικασίας
Στην πρώτη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι παρατάξεις για τη θέση τους για τη συγκρότηση. Ο εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων πρότεινε αγωνιστικό προγραμματικό Προεδρείο καταθέτοντας συγχρόνως πολιτικό και διεκδικητικό πρόγραμμα για συνδιαμόρφωση από όποιες δυνάμεις θα συμφωνούσαν. Η πρόταση συνοδεύτηκε από μια ανάλυση της σημερινής κατάστασης και της αδήριτης αναγκαιότητας για ανάπτυξη αγώνων, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση που αυτή την περίοδο έχει μπει στο στόχαστρο των μνημονίων και της κυβερνητικής πολιτικής, παράλληλα με τη συνολική επίθεση που εξελίσσεται.

Η Συνεργασία συμφώνησε με αυτή τη θέση και κατέθεσε το δικό της πρόγραμμα που είχε καταθέσει και στο Συνέδριο.
Από τη μεριά της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ δηλώθηκε ότι έχει την πάγια θέση του αναλογικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου(δηλαδή Πρόεδρος από ΔΑΚΕ, Αντιπρόεδρος από ΠΑΣΚ, Γραμματέας από Συνεργασία και Ταμίας από ΕΣΑΚ, ανάλογα στις ψήφους τους στο Συνέδριο) και θα ψηφίσει βάσει αυτής της θέσης, εφόσον όλοι συμφωνήσουν σε αυτό! Αλλιώς θα ψηφίσουν άκυρο!!!
Η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ εκφράσανε την ίδια θέση για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο.
Στη συνέχεια η ΔΑΚΕ πρότεινε για Πρόεδρο τον Παπαχρήστο. Αυτό δημιούργησε αναστάτωση στις παρατάξεις της Συνεργασίας και της ΠΑΣΚ, πράγμα που έδειξαν ότι δεν το περίμεναν. Από τη Συνεργασία προτάθηκε τότε για Πρόεδρος ο Κοτσυφάκης. Στις δυο πρώτες ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν ο μεν Παπαχρήστος πήρε 3 ψήφους, ο δε Κοτσυφάκης 2. Τα υπόλοιπα λευκά και άκυρα.
Σε αυτή τη φάση η Συνεργασία ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης και μετάθεσης της για την επόμενη μέρα. Πράγμα που έγινε.
Την επόμενη μέρα οι παρατάξεις επανατοποθετήθηκαν και η Συνεργασία δήλωσε ότι επειδή θεωρεί ότι ο Παπαχρήστος δεν πρέπει να πάει Πρόεδρος της ΟΛΜΕ λόγω του ότι είναι οξύθυμος και εριστικός. Προσέθεσαν δε ότι δεν θα διεκδικήσει η παράταξη τους άλλη θέση στο προεδρείο αν βγει πρόεδρος ο Παπαχρήστος.
Μετά από αυτό τοποθετήθηκαν οι Παρεμβάσεις ότι μετά από αυτή τη δήλωση της Συνεργασίαςθα ψηφίσει τον Κοτσυφάκη για πρόεδρο, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρόεδρος ο Παπαχρήστος που και κατά την εκτίμηση της παράταξης θα λειτουργήσει διαλυτικά και αποσυσπειρωτικά για τον κλάδο. Η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ δήλωσε ότι παραμένει στην αρχική της θέση και τότε η ΠΑΣΚ ζήτησε καινούργια αναβολή μέχρι και σήμερα.
Στη σημερινή συνεδρίαση εμφανίστηκαν νέα δεδομένα. Η ΠΑΣΚ πρότεινε δικό της υποψήφιο για πρόεδρο, τον Αλεβιζάκη. Η Συνεργασία τροποποιώντας την αρχική της θέση δήλωσε ότι θα διεκδικήσει και άλλες θέσεις στο Προεδρείο, στη βάση της αναλογικότητας και αντιπροσωπευτικότητας! Μάλιστα κάλεσε και την ΕΣΑΚ να συμμετάσχει στο προεδρείο καθώς όλες σχεδόν οι παρατάξεις, πλην Παρεμβάσεων δέχονται το αναλογικό και αντιπροσωπευτικό προεδρείο!!!
Η ΕΣΑΚ όμως αντιστάθηκε σθεναρά!!! Είπαν μάλιστα ότι δεν υπάρχει βάση προγραμματικού προεδρείου!!! Κι ας είχε κατατεθεί από την πρώτη μέρα η πρόταση των Παρεμβάσεων. Δεν υπήρχε όμως, όπως είπαν, επεξεργασμένη κοινή πρόταση με τη Συνεργασία! Μα αν υπήρχε θα κατηγορούνταν οι Παρεμβάσεις για κομπρεμί με τη Συνεργασία! Η κατάσταση θύμισε Ιονέσκο!!!
Μερικά συμπεράσματα
Η ΟΛΜΕ ετοιμάζεται να υποδεχτεί κυβέρνηση συνεργασίας. Η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο. Πριν δυο χρόνια με πρόεδρο Πεπέ δεν δέχτηκαν να μπουν στο προεδρείο ούτε Συνεργασία, ούτε ΠΑΣΚ. Για να δεχτούν σήμερα και με πρόεδρο Παπαχρήστο, σίγουρα κάτι άλλαξε. Όσο για τη στάση της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ θα πρέπει οι ίδιοι να εξηγήσουν στους συναδέλφους γιατί είναι καλύτερα να έχει η ομοσπονδία αυτό το προεδρείο, από το να έχει ένα αγωνιστικό, δεσμευμένο σε ένα πρόγραμμα αντικυβερνητικό, αντι μνημονιακό, ενάντιο στο σχολείο της αγοράς, κατά της αξιολόγησης, κατά της ΕΕ και των τραπεζιτών, της ΟΝΕ κλπ. Εκτός κι αν ταυτίζει τις Παρεμβάσεις με την ΠΑΣΚ και την ΔΑΚΕ. Αλλά τότε μιλάμε για πραγματικό παραλογισμό.
Η Συνεργασία με τη στάση της απέδειξε αυτό που διαφαινόταν κι από το συνέδριο αλλά δεν ήθελε να παραδεχτεί. Κεντρική της επιδίωξη ήταν η συμμετοχή της στο Προεδρείο. Ανεξαρτήτως προγραμμάτων, παρατάξεων και προσώπων. Η πρόταση που κατέβασε στο συνέδριο μετά από διαπραγμάτευση με τη ΔΑΚΕ, απέβλεπε στην ύπαρξη μιας προγραμματικής πρότασης που αν ψηφιζόταν κι από τις Παρεμβάσεις θα αποτελούσε την προγραμματική πρόταση για ψήφιση κοινού προεδρείου από ΔΑΚΕ – Συνεργασία – Παρεμβάσεις. Γιαυτό και ήταν στα μέτρα της ΔΑΚΕ για να συμφωνήσει. Φυσικά με Πρόεδρο Παπαχρήστο.
Συνάδελφοι,
Από αύριο το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα έπρεπε να βρίσκεται σε θέση μάχης. Η κυβέρνηση με τη βοήθεια της ΕΕ, του ΔΝΤ, των προθύμων της αντιπολίτευσης, των τραπεζιτών, ξένων και ντόπιων, του ΣΕΒ αλλά και με τη στήριξη των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μηχανισμών μας έχει κηρύξει τον πόλεμο. Το διήμερο 28 και 29 του Ιούνη είναι πρόσφατο. Οι λεγεώνες του Παπουτσή έπεσαν πάνω στο λαό με ανείπωτο μίσος. Πρέπει να νικήσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει όλοι να βγούμε στο δρόμο του αγώνα, στις πλατείες της αντίστασης. Πρέπει όλοι να μπούμε στα πρωτοβάθμια σωματεία μας, στις ΕΛΜΕ μας και με όπλο τις γενικές μας συνελεύσεις, με άμεση εργατική δημοκρατία, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Καλούμε όλες τις αγωνιστικές συνιστώσες του κλάδου να συστοιχηθούν σε αυτόν τον αγώνα με τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς.
  • Δεν χρωστάμε
  • Δεν πουλάμε
  • Δεν πληρώνουμε
  • Θα τους ανατρέψουμε
Αθήνα 12/07/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...