Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ΗΠΑ ''κατασκεύασαν'' την 11η Σεπτεμβρίου λέει ο Αχμαντινετζάντ

Αντιδράσεις προκάλεσε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος του Ιράν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Ο Μ. Αχμαντινετζάντ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «κατασκεύασαν» την τρομοκρατική επίθεση κατά του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, με στόχο να διασφαλίσουν την επιβίωση του Ισραήλ, τοποθέτηση που προκάλεσε την αποχώρηση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. από την αίθουσα.
.
«Μερικοί πιστεύουν ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν έργο Αμερικανών για να σώσουν το σιωνιστικό κράτος» είπε ο Ιρανός πρόεδρος με αποτέλεσμα να αποχωρήσει αμέσως από την αίθουσα η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Στη συνέχεια ο κ. Αχμαντινετζάντ μίλησε για τις απειλές που εξαπέλυσαν θρησκευτικές ομάδες στις ΗΠΑ ότι θα κάψουν το Κοράνι, χαρακτηρίζοντας «σατανικές» τέτοιες πράξεις. «Η αλήθεια δεν μπορεί να καεί» είπε, κρατώντας ψηλά με το ένα χέρι αντίτυπο του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων και τη Βίβλο με το άλλο.
Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «ειδεχθείς» τις θεωρίες συνωμοσίας του ιρανού προέδρου. «Αντί να παρουσιάσει τις επιδιώξεις και την καλή θέληση του ιρανικού λαού, ο κ. Αχμαντινετζάντ επέλεξε και πάλι να δημαγωγήσει με τις αισχρές θεωρίες συνωμοσίας και τις αντισημιτικές δηλώσεις που είναι ειδεχθείς και παραληρηματικές» δήλωσε ο Μαρκ Κόρνμπλαου, εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.
«Ήταν προσβλητικό. Ήταν απεχθές. Και έκανε αυτές τις δηλώσεις εδώ στο Μανχάταν, λίγο πιο βόρεια από το Σημείο Μηδέν, όπου οι οικογένειες έχασαν τους δικούς τους. Άνθρωποι όλων των θρησκειών, κάθε καταγωγής βλέπουν τις επιθέσεις αυτές ως την βασική τραγωδία αυτής της γενιάς», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Ήταν ασυγχώρητο για εκείνον να κάνει τέτοιες δηλώσεις», σημείωσε ο Ομπάμα.
Ευρωπαίος διπλωμάτης εξήγησε ότι οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ. Γάλλος συνάδελφός του τις χαρακτήρισε τις δηλώσεις «απαράδεκτες και προσβολή για τη Γενική Συνέλευση και την αλήθεια».
Νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ανοιχτή στη διπλωματία, ως μέσο για να διαλυθούν τα ερωτήματα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφιέρωσε στο Μεσανατολικό το μεγαλύτερο μέρος της δικής του ομιλίας, απευθύνοντας έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να στηρίξουν τις απευθείας συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων. «Ας διασφαλίσουμε όλοι μας ότι αυτή τη φορά η κατάσταση θα είναι διαφορετική» είπε, καλώντας το Ισραήλ να επεκτείνει το «πάγωμα της κατασκευής νέων εβραϊκών οικισμών» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει.
«Πιστεύουμε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν ως την ολοκλήρωσή τους... Τώρα είναι η ώρα να αδράξουμε την ευκαιρία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι Παλαιστίνιοι δεν θα γνωρίσουν ποτέ την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια που προσφέρει ένα κράτος. Αντιθέτως θα χύνεται αίμακαι οι Ισραηλινοί δεν θα γνωρίσουν ποτέ τη βεβαιότητα και το συναίσθημα της ασφάλειας που μπορεί να προσφέρουν γείτονες σταθεροί και κυρίαρχοι, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να ζουν μαζί».
Την ώρα της ομιλίας του Ομπάμα η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν ήταν παρούσα στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. «Δεν πρόκειται για μποϊκοτάζ» διευκρίνισε η εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας, η οποία απέδωσε την απουσία στην εβραϊκή γιορτή Σουκότ.

πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...