Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Επίθεση σε υποστηρικτές των Ζαπατίστας

Μέλη των πολιτικών κομμάτων του Μεξικό PRI, PRD και PVEM (πράσινο κόμμα) επιτέθηκαν σε 170 υποστηρικτές των Ζαπατίστας και τους έδιωξαν από τα σπίτια τους στην κοινότητα Tzeltal στο San Marcos Avilés, στην κοινότητα Chilón, στην Chiapas, σε αντίποινα για την κατασκευή αυτόνομου σχολείου το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου.
To “Συμβούλιο της Καλής Κυβέρνησης των Ζαπατίστα” (JBG) στο Oventik καταδίκασε την επίθεση υπό τον Lorenzo Ruiz Gómez και τον Vicente Ruiz López, και δήλωσε ότι οι δράστες ήταν οπλισμένοι με όπλα, ματσέτες και λοστούς, εισέβαλαν σε δύο σπίτια και προσπάθησαν να κακοποιήσουν σεξουαλικά δύο γυναίκες. Οι άντρες, γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στο χωριό δε θέλησαν να απαντήσουν σ’ αυτές τις προβοκάτσιες και εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους. Έφυγαν στο βουνό όπου “υποφέρουν από πείνα, κρύο, αϋπνία και φόβο”.
Ζαπατίστας από το Pamalá, στην κοινότητα Sitalá, είχαν προηγουμένως προειδοποιήσει την JBG ότι στα τέλη Αυγούστου ένας σύντροφος από την κοινότητά τους, ο Manuel Vázquez, είχε εκδιωχθεί με τη βία από τις αρχές και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στο San Marcos και το Pamalá για να διαλύσει το αυτόνομο σχολείο. Οι αρχές του είπαν ότι θα επιτίθονταν σε άλλες κοινότητες που είχαν αυτόνομα σχολεία. Η JBG δήλωσε ότι “ο σκοπός αυτών των επιθέσεων είναι να εμποδίσουν την εκπαίδευση των παιδιών μας και να σταματήσουν την πρόοδο της κατασκευής της κοινότητάς μας”.
Ο Manuel Vázquez φυλακίστηκε στις 21 Αυγούστου. Εκεί απειλήθηκε, παρενοχλήθηκε και εκφοβίστηκε σε μια προσπάθεια να τον εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει το σχέδιο της αυτόνομης εκπαίδευσης. Όταν ο Pedro Cruz Gómez ήρθε από μια κοντινή κοινότητα για να τον βοηθήσει, φυλακίστηκε κι αυτός. Ένα μαχαίρι “φυτεύτηκε” στο παντελόνι του με σκοπό να κατηγορηθεί για πρόθεση φόνου. Όταν οι φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν, τους είπαν να εγκαταλείψουν την οργάνωση των Ζαπατίστας και να φύγουν από τη γη που αγόρασαν δέκα χρόνια πριν. Οι απειλές αφορούσαν 15 οικογένειες, ώστε να εγκαταλείψουν τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας τους.
Στις 24 και 25 Αυγούστου οι εισβολείς κατέλαβαν 29 εκτάρια γης με καλλιέργειες καφέ, 10 εκτάρια με καλαμπόκι, φασόλια, γελάδια, άλογα και 3 σπίτια, και κατέστρεψαν μια φυτεία μπανάνας. Στις 8/9 πήραν γελάδια, ξήλωσαν φράχτες και πυροβόλησαν στον αέρα. Απείλησαν να “πάρουν τη γη, να διώξουν τους άνδρες, να απαγάγουν τις γυναίκες και τα παιδιά και να κάψουν τα σπίτια”.

πηγή: anarchypress.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...