Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ανταρσία στο Αιγαίο

Η εισήγηση στη σημερινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο ξενοδοχείο Λέσβιον:

Όσο κοινότoπο κι αν ακούγεται ζούμε σε μέρες κρίσιμες. Με άλλοθι την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους που δημιούργησαν κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και διεφθαρμένοι πολιτικοί, η κυβέρνηση επέβαλλε το μνημόνιο και ο λαός βιώνει σήμερα την πιο άγρια οικονομική κατοχή από την τρόικα της ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ.
Η επίθεση στις κατακτήσεις του λαού δεν έχει προηγούμενο, δικαιώματα δεκαετιών στην εργασία, στην ασφάλιση, στην περίθαλψη, στην παιδεία καταργούνται σε μια νύχτα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και του ακροδεξιού ΛΑΟΣ μειώνει μισθούς και συντάξεις, απελευθερώνει τις απολύσεις, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, αυξάνει τους φόρους και οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση.

Ενώ οι εργαζόμενοι υποφέρουν οι τράπεζες ενισχύονται με 70 δις, μειώνεται δραστικά η φορολογία των επιχειρήσεων, προχωρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ΔΕΚΟ, λιμάνια και αεροδρόμια, βγαίνουν στο σφυρί σε εξευτελιστικές τιμές.

Η αρπαγή του δημόσιου πλούτου και του λαϊκού εισοδήματος, η εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, η πτώχευση των μικρών επαγγελματιών και των αγροτών θα είναι η πραγματικότητα από δω και μπρος.

Ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος αυξάνει φέρνοντας πιο κοντά την ολοκληρωτική χρεοκοπία. Γιατί το μνημόνιο δεν έγινε όπως μας λέει η κυβέρνηση και τα φιλικά σ’ αυτήν ΜΜΕ για να σωθεί η χώρα, αλλά για να διασφαλίσει τα κέρδη των ξένων τοκογλύφων. Η μόνη λύση για το λαό είναι άμεσα να προχωρήσει στην παύση πληρωμών στην άρνηση του χρέους και στη ρήξη με τους ξένους κερδοσκόπους και τους ντόπιους υπαλλήλους τους.

Με ενωτικούς μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες, με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις μπορούμε να ανατρέψουμε το μνημόνιο και να αποτρέψουμε την πτώχευση και την κοινωνική ερήμωση στην οποία μας οδηγεί η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Συνέχεια του μνημονίου, αλλά και μια νέα βαθιά αντιδραστική μεταρρύθμιση του κράτους είναι ο Καλλικράτης.
Οι περιφέρειες μετατρέπονται σε μοχλό ενίσχυσης του κεφαλαίου μέσω της άμεσης σύνδεσής τους με τα κονδύλια της ΕΕ.
Οι δήμοι γίνονται επιχειρήσεις που φορολογούν άγρια τους δημότες.
Ο Καλλικράτης δημιουργεί τοπικά κράτη που θα εξαρτώνται από την ΕΕ, θα παίρνουν δάνεια, θα υπερχρεώνονται ,θα φορολογούν, θα εκχωρούν υπηρεσίες και περιβάλλον για εκμετάλλευση σε επιχειρήσεις.
Θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εγκατάλειψη της υπαίθρου και διάλυση της αγροτικής παραγωγής.
Θα ενισχύσει την ανταποδοτικότητα με αυξήσεις σε δημοτικά τέλη, τροφεία και σύντομα θα έχουμε δίδακτρα στα σχολεία και εισιτήρια στα νοσοκομεία.
Οι δομές της νέας τοπικής εξουσίας είναι συγκεντρωτικές και γραφειοκρατικές αποκλείοντας το λαϊκό παράγοντα και την παρέμβαση των τοπικών κινημάτων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση της αδιαφάνειας της ρεμούλας, της διαφθοράς και της σπατάλης που ήδη ευδοκιμούν σε δήμους και νομαρχίες.
Ακόμη θα φέρει μαζικές απολύσεις εργαζομένων και περεταίρω προώθηση της ελαστικής εργασίας.
Και ενώ η κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ περιορίζεται δραματικά με τον Καλλικράτη μεθοδεύεται η απαλλαγή του κεντρικού κράτους από την ευθύνη για δωρεάν υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας. Αυτές οι αρμοδιότητες θα μεταβιβαστούν σταδιακά στους ήδη υπερχρεωμένους δήμους και στις περιφέρειες που για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα θα επιβάλλουν τοπική φορολογία. Έτσι οι πολίτες θα πληρώνουν διπλούς φόρους για τις ίδιες υπηρεσίες.
Η πάλη για την ανατροπή του Καλλικράτη είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα για την ανατροπή όλων των μέτρων που έχει επιβάλλει η τοκογλυφική τρόικα και η υποτελείς σ’ αυτήν ελληνική κυβέρνηση.
Προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα σε επιτροπές αγώνα, σε τοπικά κινήματα, σε απεργίες και διαδηλώσεις.
Για να συγκροτηθεί όμως ένα μαζικό, νικηφόρο και αποτελεσματικό λαϊκό κίνημα χρειάζεται μιαν άλλη αριστερά.
• Που δε θα μένει στην αγωνιστική μεγαλοστομία, αλλά θα συγκρούεται πραγματικά με την εργοδοσία ,την κυβέρνηση και την ΕΕ.
• Που δε θα καλλιεργεί την ηττοπάθεια, της κοινοβουλευτικές αυταπάτες και δε θα περιμένει τη Δευτέρα Παρουσία που θα ανέβουν τα εκλογικά της ποσοστά για να αλλάξουν τα πράγματα
• Που δε θα απογοητεύει τον κόσμο της με τον συνεχή εσωτερικό της εμφύλιο, τη στείρα κομματική περιχαράκωση, αλλά και τη λογική της συνδιαχείρισης στα πλαίσια της οποίας, τα τελευταία χρόνια, η τοπική Κοινοβουλευτική Αριστερά συνεργάστηκε και στήριξε επίλεκτα μέλη της τοπικής ελίτ όπως το Βογιατζή το Χατζηκομνηνό το Γιακαλή κ.α
Που δεν θα σκηνοθετεί ηττημένους αγώνες με σκοπό την κομματική διαφήμιση και την εκλογική εξαργύρωση, αλλά θα δίνει πραγματικούς ενωτικούς και νικηφόρους αγώνες που θα βελτιώνουν τη ζωή μας σήμερα και θα ανοίγουν ρήγματα στο καθεστώς και δρόμους για ένα καλύτερο αύριο.
Μια Αριστερά που θα τολμά να αλλάξει τον εαυτό της για να μπορέσει να αλλάξει την κοινωνία.
Αυτή την Αριστερά της Νίκης και της Ανατροπής θέλουμε να εκπροσωπήσουμε στην περιφέρεια μας με το ψηφοδέλτιο :
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Γνωρίζουμε πως οι εκλογές δε μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση.
Μπορούν όμως να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα με την ευρεία καταψήφιση των κομμάτων που καταχρέωσαν τη χώρα, που είναι με το μνημόνιο, με την ΕΕ και τον Καλλικράτη.
Με την καταψήφιση των υποψηφίων που χρέωσαν το δήμο και τη νομαρχία και έχουν απλήρωτους τους συμβασιούχους τους συνεταιρισμούς γυναικών και κλειστούς τους παιδικούς σταθμούς.
Από την άλλη με την υπερψήφιση της Ανταρσίας στο Αιγαίο θα αποτυπωθεί η δυναμική των ενωτικών μαχητικών αγώνων και η προοπτική κλιμάκωσής τους μέχρι τη νίκη.
Στο ψηφοδέλτιο μας δεν θα βρείτε φυσικά διαπλεκόμενους με την τοπική εξουσία επιχειρηματίες ,εργολάβους, προμηθευτές, μελετητές κτλ.
Ακόμη δεν θα βρείτε τους γνωστούς κατ’ επάγγελμα σωτήρες που κάθε φορά μας λένε πόσο αγαπάνε το τόπο τους και στο τέλος της τετραετίας των χρεώνουν περισσότερο.
Θα βρείτε απλούς εργαζόμενους ,ανθρώπους που πάνε καθημερινά για δουλειά εκτός από τις μέρες απεργίας γιατί τότε φυσικά απεργούν.
Αυτές τις μέρες θα τους συναντήστε στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων να διαδηλώνουν μαζί με όλους τους αγωνιστές εργαζόμενους , κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ/ ΑΔΕΔΥ.

Οι πρώτοι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο είναι:

Υποψήφιος περιφερειάρχης: Τσιρεπλής Τάκης, εκπαιδευτικός, δημ. σύμβουλος Καλλονής

Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λέσβου: Παυλής Στρατής, γιατρός, αντιπρόεδρος σωματείου γιατρών Βοστάνειου νοσοκομείου

Λέσβος
1. Γκίκα Έφη, εκπαιδευτικός, μέλος των Παρεμβάσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
2. Δεμερτζής Λευτέρης, χημικός μηχανικός
3. Μπάλλας Ανδρέας, εκπαιδευτικός μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου
4. Σγατζός Αριστείδης, εκπαιδευτικός, μέλος των Παρεμβάσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
5. Ψύλλου Ευδοκία, πολιτικός μηχανικός
6. Παζιάνου Ανθή , δημοσιογράφος
Λήμνος
1. Δέτσης Μάριος, γιατρός
Χίος
1. Αποστολίδης Ζαννής, μηχανολόγος μηχανικός
2. Δηράκης Γιάννης, φοιτητής
Σάμος
Διαμαντίδης Σεβαστιανός, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου
Ικαρία
Καραπέτης Πέτρος, εργαζόμενος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...