Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

29 Σεπτέμβρη: Η Ευρώπη στους δρόμους

29 Σεπτέμβρη θα γίνει το πρώτο, μικρό, βήμα για το συντονισμό των εργατικών και κοινωνικών αντιστάσεων σε όλη την Ευρώπη. Γενική απεργία στην Ισπανία, πανευρωπαϊκή πορεία στις Βρυξέλλες, συλλαλητήρια σε δεκάδες άλλες χώρες και πόλεις. Η ομάδα του alterthess θα καλύψει τα γεγονότα από το πρωί ως το βράδυ, με ανταποκρίσεις από τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, τις Βρυξέλλες, την Ισπανία, το Βερολίνο και αλλού.
Η πρώτη προσπάθεια για πανευρωπαϊκή απεργία 

Το κάλεσμα για μια πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας απευθύνθηκε από πέρσι σε όλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Υιοθετήθηκε στις αρχές Ιούνη από την ETUC, την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, καθώς και από το 6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, που οργανώθηκε στην Ιστανμπούλ στά τέλη του Ιούλη. Είχαν προηγηθεί πολλές απόπειρες για πανευρωπαϊκές μέρες δράσης, με σημαντικότερη την 15η Φλεβάρη του 2003, την ημέρα - ορόσημο του αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στην αμερικάνικη επίθεση στο Ιράκ. Η 29η Σεπτεμβρίου ήταν όμως η πρώτη οργανωμένη απόπειρα για μια πανευρωπαϊκή απεργία και πολλά συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα ανταποκρίθηκαν, με την ελπίδα ότι θα αναβαθμίσει τις πανευρωπαϊκές κοινωνικές αντιστάσεις. Άλλωστε, την ίδια περίοδο όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται στο δρόμο. Κοινή συνισταμένη, η απαίτηση των ευρωπαίων εργαζομένων να μην πληρώσουν αυτοί την κρίση, μέσα από τις περικοπές μισθών, τις απολύσεις, τον περιορισμό του κράτους πρόνοιας. 
Τελικά, μόνο τα ισπανικά συνδικάτα προχώρησαν σε κήρυξη γενικής απεργίας, ενώ στις υπόλοιπες χώρες θα οργανωθούν συλλαλητήρια. Ακόμα και τα συνδικάτα των χωρών, όπως η Γαλλία, που αυτή την περίοδο προγραμματίζουν γενικές απεργίες, δεν κατάφεραν να συντονίσουν τη δράση τους με το πανευρωπαϊκό κάλεσμα.

Τα ελληνικά συνδικάτα στη μάχη της 29ης

Ακόμα και στην Ελλάδα, παρά τη βίαιη επίθεση που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα και παρά τις πολύμηνες ζυμώσεις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν προχώρησε σε κήρυξη απεργίας. Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της, προσανατολίστηκε στην απεργία της 7ης Οκτωβρίου, ώστε να στηρίξει και την προσφυγή της στη δικαιοσύνη ενάντια στο Μνημόνιο. 
Έτσι, τα συλλαλητήρια στην Ελλάδα καλούνται για το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στην Αθήνα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν στην Πλ. Κλαυθμώνος. Στη Θεσσαλονίκη η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, καθώς και το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ, καλούν σε συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου στις 6.  
Επίσης, στις 10:00 το πρωί, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βασ. Σοφίας 2).
Παρόλα αυτά, σημαντικοί κλάδοι εργαζομένων έχουν κηρύξει απεργία. 
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, με απόφαση της ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα, απαιτώντας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «από κοινού με τους εργαζόμενους απαιτούν δωρεάν, δημόσιο και ποιοτικό σύστημα υγείας στη χώρα και προασπίζουν τα δημόσια αγαθά που δέχονται ανηλεή επίθεση από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις». Η Ομοσπονδία καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από Ομοσπονδίες και συνδικάτα στην πλατεία Κοτζιά στις 12:00 την Τετάρτη.
  • Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συνεχίζουν με πεντάωρη στάση εργασίας (12-5 μμ), αντιμέτωποι πια και με το ιδιότυπο lock-out που προσπαθεί να κάνει η εργοδοσία
  • Σε 24ώρη απεργία  καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, με απόφασή της από 6 Σεπτέμβρη, "μετά και τις προσχηματικές και συνεχείς αρνήσεις της Διοίκησης να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύεσεων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας", όπως αναφέρεται στην απόφαση. Η απεργιακή συγκέντρωση καλείται την Τετάρτη 29/9 και ώρα 11.00 στα γραφεία της Ομοσπονδίας.
  • Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η 24ωρη απεργία των βιβλιοϋπαλλήλων, με αποφάσεις των σωματείων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την ίδια ημέρα. Η κινητοποίηση αυτή στρέφεται πρώτα και κύρια ενάντια στις σχεδιαζόμενες απολύσεις μετά το ξαφνικό λουκέτο στον εκδοτικό οργανισμό "Ελληνικά Γράμματα".Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής καλεί τους εργαζόμενους σε απεργιακή συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο στις 10.30πμ και σε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, όπου έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα η τριμερής συνάντηση για τα "Ελληνικά Γράμματα". Στη Θεσσαλονίκη ο αντίστοιχος Σύλλογος οργανώνει παρέμβαση στα βιβλιοπωλεία του κέντρου. 
Οι κινητοποιήσεις στην Ευρώπη

Η σημαντικότερη συμμετοχή έρχεται από την Ισπανία, όπου οι μεγάλες συνομοσπνδίες (Spanish Trade Union Confederations of Comisiones Obreras και Unión General de Trabajadores) έχουν κηρύξει γενική απεργία, την πρώτη από την ημέρα που ανέλαβαν την κυβέρνηση οι σοσιαλιστές. Την απεργία στηρίζει, μεταξυ άλλων και η ιστορική αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση των εργατών της Ισπανίας CNT.
Το κέντρο των κινητοποίησεων θα είναι όμως στις Βρυξέλλες, όπου οργανώνεται και η μεγαλύτερη ευρω-διαδήλωση των τελευταίων ετών. Το κεντρικό κάλεσμα απευθύνεται από την ETUC, ενώ αναμένεται η συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις συνομοσπονδίες 13 χωρών, μεταξύ άλλων από την Τουρκία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία κοκ. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 13.00 (τοπική ώρα) από το Νότιο Σταθμό των Βρυξελλών και θα καταλήξει σε συναυλία. 
Στη Γαλλία, καθώς κορυφώνεται το κίνημα ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Σαρκοζί, τα εργατικά συνδικάτα θα οργανώσουν διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Στην Ουγγαρία έχει καλεστεί συγκέντρωση μπροστά από το κτήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.
Στη Γερμανία, λίγες ημέρες μετά την κινητοποίηση 100.000 διαδηλωτών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τη λειτουργία των πυρηνικών εργαστασίων, οργανώνεται διαδήλωση στο Βερολίνο με κεντρικό σύνθημα "Δεν πληρώνουμε για την κρίση τους".
Στην Αυστρία, παρά την αδράνεια των συνδικάτων, κινητοποιήσεις οργανώνονται στη Βιέννη και άλλες τέσσερις πόλεις (Villach, Linz, Innsbruck και Graz).
Στη Ρουμανία θα συνεχιστούν οι καθημερινές διαδηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κλάδων ενάντια στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση και το ΔΝΤ.
Διαδηλώσεις ακόμα θα οργανωθούν στην Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σερβία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Κύπρο.
πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...