Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Gaza Flotilla 2 και η "υποδοχή" από το Ισραήλ

του Πάνου Χαρίτου 

Με δεδομένο ότι περίπου στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί ο απόπλους των σκαφών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή του "Στολίσκου 2" για τη Γάζα τα υπουργεία των Εξωτερικών και Εσωτερικών του Ισραήλ ενημέρωσε τις προηγούμενες ημέρες τους ξένους διπλωμάτες στο Τελ Αβίβ για τις προθέσεις, το σχεδιασμό και την αντιμετώπιση που θα τύχουν από τις αρχές ασφαλείας τα πλοία και οι επιβαίνοντες σε αυτά. 
Κατά την ενημέρωση το Ισραήλ διαφοροποίησε αρκετά τη θέση του σε σχέση με το πως νομιμοποιείται να επιχειρεί σε Διεθνή Ύδατα δίχως να έχει προηγηθεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επισημάνθηκε σε ξένους διπλωμάτες ότι, η απόφαση λήψης δράσης βασίζεται όχι στο διεθνές δίκαιο θάλασσας (αυτό είχαν επικαλεστεί ισραηλινοί αξιωματουχοι το Μάιο του 2010) αλλά στο δίκαιο πολέμου και ανέφεραν χαρακτηριστικά ως παραδείγματα την περίοδο του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και του πολέμου μεταξύ της Γαλλίας και του Αλγερινού κινήματος ανεξαρτησίας που διήρκεσε από το 1954 έως το 1962 επικαλούμενοι τακτικές του Γαλλικού στρατού.
Αναφορικά με την αντίδραση του στόλου του Ισραήλ που θα αναπτυχθεί για να αποτρέψει το εγχείρημα για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας τονίστηκε πως : το Τελ Αβίβ δεν αποδέχεται τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της ενέργειας ισχυριζόμενο  ότι, η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να εισέλθει από τη Ραφα (Αίγυπτος) ή μέσω του περάσματος Κερεμ Σαλόμ .
Σημείωσαν επίσης πως: στόχος των διοργανωτών και των συμμετεχόντων  είναι η δημιουργία εντυπώσεων και η πρόκληση πολιτικού επεισοδίου.
Εκτιμώντας έτσι (από την πλευρά τους) ότι ουσιαστικός λόγος για την αποστολή δεν συντρέχει οι εντολές που έχουν δοθεί στο ναυτικό του Ισραήλ είναι να σταματήσουν το "Στολίσκο 2" δίχως να δίδονται περισσότερες πληροφορίες για το αν αυτό θα επιχειρηθεί εκ νεόυ σε Διεθνή Υδατα η στη ζώνη ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας.
Οι συμμετέχοντες εκτιμώνται περίπου στα 1000 άτομα με δεδομένο ότι δεν θα επιτραπεί ο απόπλους του αμερικανικανικού σκάφους από την Ελλάδα και την απόσυρση του Μαβι Μαρμαρά και της τουρκικής οργάνωσης IHH.
Αρχικά θα ζητηθεί η αλλαγή ρότας με κατεύθυνση το λιμάνι του Ασντόντ κι εφόσον δεν υπακούσουν στις εντολές θα παρεμποδιστεί η πορεία των πλοίων.
Κατά την επιβίβαση των στρατιωτικών μονάδων η δράσή τους και το επίπεδο βίας που θα ασκηθεί, θα κριθεί από την αντίδραση των επιβαινόντων - όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Τα πληρώματα των σκαφών θα διαχωριστούν από τους επιβάτες και θα κληθούν να οδηγήσουν τα σκάφη στο λιμάνι της Χάιφας.
Όπως και το Μάιο του 2010, οι ακτιβιστές θα οδηγηθούν στο λιμάνι του Ασντόντ και μέσω φυσούνας θα τους μεταφέρουν σε προκαθορισμένους χώρους συγκέντρωσης.
Εκεί θα παρθούν δακτυλικά αποτυπώματα και θα γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων τους με παρουσία διερμηνέα.
Η διαδικασία έχει υπολογιστεί στα 20 λεπτά με δεδομένο ότι θα συνεργαστούν και να υπογράψουν το έγγραφο που και τους είχε δοθεί και το Μάιο 2010 (παράνομη είσοδος στη χώρα και αποδοχή απάλασής τους) κι από εκεί κι έπειτα θα οδηγθούν σε κρατητήρια.
Σε κανένα σημείο της ενημέρωσης δεν έγινε χρήση του όρου σύλληψη ενώ οι συμμετέχοντες περιγράφονταν ως επιβάτες ακόμα κι όταν περιέγραφαν στους ξένους διπλωμάτες τη διαδικασία κράτησης, ανάκρισης ή φυλάκισής τους.
Έτσι λοιπόν, οι επιβάτες γνωστοποιήθηκε ότι, εφόσον συνεργαστούν θα επιβιβαστούν στην πρώτη πτήση και θα φύγουν για τις χώρες τους. Εφόσον υπογράψουν το έντυπο που θα τους δοθεί χάνουν το δικαίωμα εισόδου στο Ισραήλ για τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα υπογράφουν ότι αποδέχονται τη διαδικασία και δεσμεύονται για να μην κινηθούν νομικά κατά του Ισραήλ στα δικαστήρια των χωρών τους.
Εφόσον δεν συνεργαστούν θα μεταφερθούν στα προσωρινά κρατητήρια για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια στις φυλακές της Μπιρ Σέβα.
Το λιμάνι του Ασντόντ για μια ακόμα φορά θα αποτελεί κλειστή στρατιωτική ζώνη που σημαίνει ότι απαγορεύεται η πρόσβαση τόσο σε ξένους δημοσιογράφους καθώς επίσης και σε ξένους διπλωμάτες.
Οι επιβάτες του Στολίσκου δεν θα επιτραπεί να έρθουν σε επικοινωνία με τις προξενικές και διπλωματικές της χώρας τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάκρισης, ταυτοποίησης στοιχείων και μεταφοράς σε κρατητήρια η φυλακές.
Ακόμα κι εκεί όμως οι προξενικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες τους (επισκεπτήριο) μόλις 24 ώρες κατόπιν της μεταφοράς τους στο χώρο.
Εντυπωσιακό είναι και το σημείο εκείνο που ζητήθηκε από τους ξένους διπλωμάτες να οριστεί ένα και μόνο άτομο από κάθε Πρεσβεία για να επικοιννωνεί με το ΥΠΕΞ του Ισραήλ ώστε να ενημερώνεται για την τύχη των υπηκόων τους.
Στην ενημέρωση επίσης επισημάνθηκε ότι εφόσον υπάρξουν τραυματίες θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο σε συνενόηση με το ΥΠΕΞ και ενημέρωση της διπλωματικής αποστολής.
Ακόμα και οι ξένοι δημοσιογράφοι που θα επιβαίνουν στα πλοία θα έχουν την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση.
Το υλικό και τα μηχανήματα θα κατασχεθούν ενώ σε σχετική ερώτηση άφησαν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να επιστραφούν στους εκπροσώπους του τύπου κάμερες, υλικό και κομπιούτερς.
Επίσης δεν παρέχεται καμία διαβεβαίωση για επιστροφή προσωπικών αντικειμένων και σε όλους τους υπόλοιπους επιβαίνοντες.
Ιδια αντιμετώπιση και για τους κατόχους διπλωματικών ή υπηρεσιακών διαβατηρίων ωστόσο, το ΥΠΕΞ του Ισραήλ έχει ζητήσει ενημέρωση για προσωπικότητες ή βουλευτές που ενδεχομένως θα επιβαίνουν στο Στολίσκο ίσως σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως υπάρξει μια ηπιότερη αντιμετώπισή τους χωρίς καμία δέσμευση πάραυτά.
Σε αντίθεση με πέρυσι οι διπλωματικές αρχές των χωρών που θα χρειαστεί να εμπλακούν δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης και ενημέρωσης για τη διαδικασία και τις συνθήκες μεταφοράς από τα κρατητήρια του αεροδρομίου στα αεροσκάφη.
Κλείνοντας έγινε αναφορά από τον αξιωματούχο του υπουργείου των Εσωτερικών που μετείχε στην ενημέρωση σε όσους ακτιβιστές συμμετείχαν στον περυσινό Στολίσκο για τη Γάζα με την επιφύλαξη του Ισραήλ να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη μιας και τους έχει επιβληθεί δεκάχρονη απαγότευση εισόδου στο Ισραήλ και αγνοώντας την "επιστρέφουν" και πάλι.
Επικοινωνόντας με νομικούς από ισραηλιτικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ η εκτίμησή τους είναι πως η κυβέρνηση του Ισραήλ διατηρεί υψηλούς τόνους και εμφανίζεται ανυποχώρητη αναφορικά με το εγχείρημα για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας σε μια προσπάθεια να προκαταβάλει και να αποτρέψει τη συμμετοχή σε αυτήν.
Σχολιάζοντας τη διάθεση να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη όσους έρχονται για δεύτερη φορά με το Στολίσκο με την κατηγορία της άρνησης συμόρφωσης με τη δεκαετή απαγόρευση εισόδου στη χώρα, δήλωσαν πως ούτε καν σε επίπεδο σκέψης δεν θα μπορούσε να σταθεί και όχι ως κατηγορίας.
Οι περισσότεροι από τους περυσινούς συμμετέχοντες δεν υπέγραψαν καν το χαρτί απέλασης.
Ακόμα κι αν το είχαν υπογράψει δεν εισήλθαν ποτέ στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ αλλά συνελήφθησαν σε επιχείρηση στα διεθνή ύδατα.
Με άλλα λόγια ο ισραηλινός στρατός τους έφερε στο Ισραήλ όπου δεν είχαν πρόθεση να έλθουν.
Σχετικά με το επίπεδο βίας που θα ασκηθεί από τις εμπλεκόμενες στην επιχείρηση στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ οι προβλέψεις είναι συγκρατημένες και ίσως και δύσκολες.
Το Ισραήλ ασκεί πιέσεις διεθνώς κι έχει ρίξει το βάρος της διπλωματίας του στην επιχείρηση μπλοκαρίσματος μιας πιθανής προσφυγής από την Παλαιστινιακή Αρχή στα Ηνωμένα Έθνη για την αναγνώριση της Παλαιστίνης τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Ήδη Γερμανία, Η.Π.Α. , Ιταλία και Γαλλία δεν είναι θετικές απέναντι στη σκέψη του Μαχμούντ Αμπάς.   
Μια βίαιη αποτροπή του εγχειρήματος ακτιβιστών από πολλές και διαφορετικές χώρες θα έφερνε την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ σε δύσκολη θέση και θα απαιτούνταν μεγάλο χρονικό διάστημα για την επαναφορά των σχέσεων με τις χώρες που υπήκοοί τους κακοποιήθηκαν ή ακόμα χειρότερα δέχθηκαν πυρά.
Ωστόσο οι προβλέψεις για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από μια χώρα που αποδεδειγμένα στηρίζει τις επιλογές της στο δόγμα  Win win Situation, εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό ρίσκου.
Το σημαντικό για την ώρα είναι το γεγονός ότι οι ξένες διπλωματικές αποστολές κατόπιν της ενημέρωσης που είχαν, ενημέρωσαν ως όφειλαν υπουργεία και κυβερνήσεις.
Μέχρι στιγμής και παρά το ότι παρήλθαν δέκα ημέρες από συνάντηση δεν υπάρχει καμία αντίδραση ή έστω εκδήλωση δυσφορίας από κάποια ξένη κυβέρνηση τόσο για τις προθέσεις αντιμετώπισης του Στολίσκου 2 καθώς και για τον αποκλεισμό της Γάζας που στηρίζεται στο δίκαιο πολέμου όπως ανέφερε φέτος το Τελ Αβίβ αν και, επισήμως δεν υπάρχει δεδηλωμένη κατάσταση πολέμου.

πηγή: http://www.panosharitos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...