Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Μία καταστροφική ( και καταστροφολογική ) συνέντευξη

του Σταύρου Μαυρουδέα

 
Σε χθεσινή ( 30/5/2011 ) συνέντευξη της στον κ. Παπαδάκη του ΑΝΤ1 η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε ως καταστροφική την λύση έξω από το ευρώ και δραχμή υπό τις παρούσες συνθήκες, αν και, όπως δήλωσε το ΚΚΕ, είναι γενικά υπέρ της αποδέσμευσης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα η δήλωση αυτή έρχεται όταν μερικές μέρες πιο πριν μία συγχορδία φερέφωνων της κυβέρνησης, του συστήματος και της ΕΕ επιχείρησαν για πολλοστή φορά να εκβιάσουν την ελληνική κοινή γνώμη αλλά και την πολιτική σκηνή με το δίλημμα: «ή με το ευρώ και το μνημόνιο ή με την έξοδο από το ευρώ και την καταστροφή». Δηλαδή όταν όλα τα βασικά συστημικά κέντρα επιδίωξαν, για άλλη μία φορά μετά τα ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα περί «συνομωσίας της δραχμής», να χαράξουν μία απαγορευτική γραμμή για οποιονδήποτε διανοείται την έξοδο από την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της ΕΕ που οδηγεί σταθερά στην καταστροφή την χώρα μας και τον λαό της.
Αν η δήλωση αυτή προερχόταν από κάποιον από τους γνωστούς εκπροσώπους της ευρώδουλης συστημικής «αριστεράς» δεν θα προκαλούσε κανένα ενδιαφέρον. Προέρχεται όμως από την εκπρόσωπο ενός πολιτικού χώρου που σε δίσεκτους καιρούς επέμεινε στο ορθό αίτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Φαίνεται ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Το αρχικό αίτημα περί αποδέσμευσης (σαν βήμα για το σοσιαλισμό), σιγά-σιγά μεταξελίχθηκε σε αντικαπιταλιστική αποδέσμευση επί τω αριστερίστικω (βλέπε αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία) για να καταλήξει στην αναγωγή σε κάποιες απροσδιόριστες σοσιαλιστικές καλένδες (βλέπε λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση). Φυσικά τα δύο τελευταία είναι πολιτικές ανοησίες που ταιριάζουν εξουσία στο γνωστό δίλημμα του αυγού του Κολόμβου. Όμως όλα αυτά είναι μία μακριά (και σημαντική) συζήτηση για την στρατηγική και την τακτική μίας αριστεράς που θέλει να είναι κομμουνιστική και αντρεπτική.

Υπάρχει και ένα άμεσο επίδικο που είναι η διατύπωση μίας ρεαλιστικής πρότασης διεξόδου προς τον χειμαζόμενο λαό μας που να τον εμπνέει και να τον πείθει να αγωνιστεί σήμερα για καλύτερες μέρες ενάντια στην σημερινή βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και της ΕΕ. Εκεί ο επαναστατικός χιλιασμός (η επίκληση μίας απώτερης σωτηρίας που όμως δεν είναι ορατή στην άμεση πραγματικότητα) αντί να κινητοποιεί οδηγεί στην παθητικότητα και την αποστράτευση. Τα φαινόμενα αυτά είναι εξόφθαλμα γύρω μας.
Τέλος, υπάρχει ακόμη κάτι πιο προβληματικό στην εν λόγω απάντηση. Κατ’ αρχήν φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε εν τη ρύμη του λόγου, όσο και εάν η Α.Παπαρήγα είναι επιρρεπής σ’ αυτό και όσο και εάν η συγκεκριμένη απάντηση είναι επιεικώς ασύντακτη. Στην πολιτική κάποιος στοιχειωδώς έμπειρος γνωρίζει πότε κάτι του ξέφυγε (και μπορεί να το διορθώσει παρακάτω) όπως επίσης γνωρίζει ότι η χρήση συγκεκριμένων εκφράσεων (π.χ. «η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφική») που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από αντιπάλους και άλλες πολιτικές απόψεις έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα. Πόσο μάλλον όταν τουλάχιστον βάζει προβλήματα και έρχεται σε αντίφαση με παλιότερες δηλώσεις της Α.Παπαρήγα (π.χ. «δεν είναι ταμπού η έξοδος από το ευρώ»). Συνεπώς μάλλον η δήλωση δεν αποτελεί αστοχία. Όσο μάλιστα θα συνοδεύεται από άσχετες και από το πουθενά ανακοινώσεις (π.χ. του κομματικού γραφείου τύπου) περί αποδέσμευσης τόσο κάτι πράγματι θα είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Γι’ αυτό η δήλωση αυτή είναι πολλαπλά προβληματική. Έρχεται μάλιστα σε μία συγκυρία που πλέον ακόμη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τείνει να γίνει πλειοψηφικό μέσα στην κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα το ρεύμα απόρριψης του ευρώ και της ΕΕ και όταν είναι γνωστό πόση ζημιά έκαναν οι ευρώδουλες ψευδαισθήσεις που συστηματικά καλλιέργησε στις λαϊκές μάζες το σύστημα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η δήλωση της Α.Παπαρήγα λειτουργεί σαν τροχοπέδη στις θετικές αυτές εξελίξεις. Δεν είναι περίεργο λοιπόν γιατί το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ (και ιδιαίτερα διάφορα εγνωσμένου ρόλου) την προβάλλουν με περίπου στρατιωτική ομοιομορφία (του τύπου: «Αλ. Παπαρήγα: Καταστροφή η έξοδος από το ευρώ»). Όταν ο αντίπαλος σε προβάλλει με τον τρόπο αυτό τότε αξίζει να αναρωτηθείς μήπως έχεις γίνει τυφεκιοφόρος του εχθρού.

Ακόλουθεί το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης της Α.Παπρήγα έτσι όπως δόθηκε στο www.kke.gr.

Κ.Παπαδάκης: Σας άκουσα να λέτε ότι περίπτωση να επιστρέψουμε στη δραχμή δεν υπάρχει. Ή κάνω λάθος; Μου έκανε εντύπωση η άποψή σας. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;
Α.Παπαρήγα: «Καταρχήν εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική. Αλλά εθελοντικά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή να τη διώξουν από την ευρωζώνη δεν το βλέπουμε. Αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά και αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα γίνει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Αν φτάσει η ΕΕ να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη και βαθιά κρίση αξεπέραστη, πολύ πιο πριν απ’ ότι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον». 

πηγή: stavrosmavroudeas.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...