Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Οταν ιεράρχες αποδέχθηκαν το αντεστραμμένο «666»...

του Διονύση Ελευθεράτου

«Μια τρύπα δεν είναι τίποτε, αλλά αν πέσεις μέσα, ίσως τσακιστείς». Τούτο το -άγνωστης πατρότητας- απόσταγμα σοφίας μού φέρνει στον νου τους Μεσογειακούς Αγώνες τους οποίους, ευτυχώς, ξεφορτωθήκαμε: περιβάλλονται από ενδιαφέρον μηδαμινό, αλλά αν... πέσεις μέσα στη «ζώνη του πένθους», θα απολαύσεις ισχυρισμούς που τσακίζουν κόκαλα -μαζί με την κοινή λογική. 
«Ντροπή και μόνο ντροπή για την Ελλάδα προκαλεί η απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής να αφαιρέσει από τη χώρα μας τους Μεσογειακούς», ήταν η... επική αντίδραση του ΛΑΟΣ. Η συνέχεια: «Η κυβερνητική ανικανότητα και αδιαφορία σε ένα αθλητικό γεγονός, που μόνο οφέλη μπορούσε να φέρει στη χώρα μας, έλαμψε και πάλι». Καλά, για τα προσδόκιμα «οφέλη» γράφαμε χθες, υπενθυμίζοντας τι (δεν) έγινε ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. 
Τι μένει; Μήπως η «ντροπή» για την... απώλεια διεθνούς κύρους της Ελλάδας; Ντροπή επειδή «χάνεται» αυτό το δαπανηρό πανηγύρι, σε μια εποχή στην οποία οι μισθοί μετατρέπονται σταδιακά σε παιδικά χαρτζιλίκια, οι συντάξεις σε επιδόματα κηδείας και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ακριβό «προνόμιο»; Δηλαδή, όσες χώρες διοργανώνουν Μεσογειακούς Αγώνες αποδεικνύουν κάτι; Κραδαίνουν τεκμήρια κύρους στο εξωτερικό ή ευμάρειας στο εσωτερικό; Αν το πιστεύει κανείς, ας ρωτήσει -ας πούμε- τους Τυνήσιους. Η Τύνιδα ανέλαβε τους πρώτους Μεσογειακούς του 21ου αιώνα και μάλιστα για πρώτη φορά τότε (2001) συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 αθλητές. Πείτε, λοιπόν, σε έναν Τυνήσιο ότι το 2001 ο Μπεν Αλι απέδειξε πως είχε φτιάξει ένα σύγχρονο κράτος (μην κάνετε καν μνεία σε συνθήκες ζωής), αλλά να εύχεστε να το εκλάβει ως καλαμπούρι. 
Για την ελληνική κοινωνία ντροπή δεν είναι ο αποχαιρετισμός στους Αγώνες του 2013. Ντροπή είναι η αναγόρευση του καλπασμού της φτώχειας σε «αναγκαίο μονόδρομο» -με σαθρά επιχειρήματα, ικανά να πείσουν μόνο τα αδαή θύματα της νόσου των τηλεοπτικών «παπαγάλων». Αυτό το όνειδος του Μνημονίου το υπερψήφισε ο ΛΑΟΣ που τώρα -χωρίς ντροπή- παριστάνει τον... χουβαρδά στους Μεσογειακούς. 
Ελα, όμως, που το όλο θέμα, σε συνάρτηση με το τρίτο γράμμα του ΛΑΟΣ («Ορθόδοξος»), μας θυμίζει κάτι: οι Μεσογειακοί του 2013 ήταν μια θεόσταλτη ευκαιρία για τα ιδιοκτησιακά οράματα της Μητρόπολης Δημητριάδος. Η ιστορία σε αδρές γραμμές: Το 2003 η Μητρόπολη προκήρυξε διαγωνισμό με τον ασαφή τίτλο «για δημιουργία γκολφ». Το 2004 σε τοπογραφικό διάγραμμα της εταιρείας που επικράτησε αποτυπώθηκε η έκταση των σχεδιαζόμενων γηπέδων γκολφ, στην περιοχή Νηές Σούρπης Μαγνησίας: η Μητρόπολη έκλεινε τις μπίζνες σε εκτάσεις, επί των οποίων η κυριότητά της ήταν τουλάχιστον αμφισβητούμενη. Η «δουλειά» διεκπεραιώθηκε από τον Ιούλιο του 2006 έως τον Ιανουάριο του 2007 με δέκα συμβόλαια -όπως λέμε «δέκα εντολές». Αφορούσε 3.389 στρέμματα. Τι αποδείχθηκε; Οτι από αυτά τα 2.031 ήταν δημόσια έκταση, ασχέτως αν το δημόσιο σφύριζε αδιάφορα. 
Η Μητρόπολη πούλησε κάποια «φιλέτα» αυτής της έκτασης και άλλα τα εκμίσθωσε, έως και για 99 έτη. Από τον Ιούνιο του 2006 είχε ήδη διαφανεί ότι το real estate των Νηών μπορεί να υποσχόταν ξεχωριστές προοπτικές. Γιατί; Διότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε τον Βόλο και τη Λάρισα ως ελληνική υποψηφιότητα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Από τον Οκτώβριο του 2007, όταν το δίδυμο Βόλος - Λάρισα ανέλαβε τη διοργάνωση των Μεσογειακών, οι Ιεράρχες Δημητριάδος μπορούσαν να χαμογελούν: οι εγκαταστάσεις ανάγονταν σε «εθνική ανάγκη» (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 το γκολφ συμπεριλαμβανόταν στους Αγώνες του 2013), άρα και σε μοχλό που θα τους βοηθούσε να διαμορφώσουν «τετελεσμένα» στο ιδιοκτησιακό των Νηών. 
Η δουλειά στην καταπατημένη έκταση προέβλεπε ορισμένα ακόμα λιτά ψιλοπράγματα. Μαρίνα για γιοτ και -το κυριότερο- ξενοδοχείο 999 κλινών. Γιατί όχι χιλίων; Για να μην γίνει υπέρβαση του ορίου, άνω του οποίου απαιτούνται πολλές περιβαλλοντικές μελέτες και άδειες πέραν αυτής που χορηγεί η Νομαρχία. Αυτό και αν είναι θαύμα! Αναρίθμητοι άνθρωποι της Εκκλησίας ανατριχιάζουν με τον αριθμό 999, διότι δείχνει αντεστραμμένο «666». Στις Νηές, όμως, το 999 ήταν ευλογημένος αριθμός. Ιερά ταμπού - ιερά φιλέτα σημειώστε «διπλό»! 

πηγή: Εφημερίδα SPORTDAY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...