Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Στον Χολαργό θέλουν να μετονομάσουν την κεντρική οδό από "17 Νοέμβρη" σε "Μ.Αλεξάνδρου". Γιατί όχι και σε 21ης Απρίλη;

Aνακοίνωση της Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την πρόταση μετονομασίας της οδού 17 Νοέμβρη σε Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μιλάνε για του έθνους ξανά την τιμή
Άννα μην κλαις. Στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί.
Μπ. Μπρέχτ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, μαζί με το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών της πόλης, την πρόταση που κατέθεσε ομάδα συμπολιτών μας για μετονομασία της οδού 17ης Νοέμβρη, εκ των κεντρικότερων του Δήμου Χολαργού- Παπάγου, σε οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το θέμα θα ήταν γραφικό αν δεν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και αν δεν ήταν το τρίτο θέμα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. Δεν γνωρίζουμε την τύχη που θα έχει το αίτημα αυτό, σε κάθε περίπτωση βέβαια προκαλεί εντυπώσεις πως κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά στη λίστα των συζητήσεων σε αντίθεση με τα αιτήματα εκατοντάδων αγωνιζόμενων ή τα πραγματικά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι της πόλης. Ως αιτιολογία της πρότασης εμφανίζεται η – ούτως ή άλλως μη αποφασισμένη- τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι ωστόσο σαφές ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρότερο ζήτημα από μια απλή απόφαση χωροθέτησης και μετονομασίας. 
Η πρόταση αυτή φέρνει στο νου τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της χώρας, και προκαλεί τα δημοκρατικά και αγωνιστικά φρονήματα της πλειοψηφίας των κατοίκων. Επιχειρεί να παραχαράξει την ταξική μνήμη και την πρόσφατη κληρονομιά των λαϊκών αγώνων. Έρχεται μάλιστα σε μια εποχή που ενώ οι εργαζόμενοι και η νεολαία ωθούνται στην εξαθλίωση από μια εγχώρια και διεθνή οικονομική κατοχή, οι πολιτικές δυνάμεις του μαύρου κυβερνητικού μετώπου αυξάνουν την εθνικιστική ρητορεία. Την ίδια ώρα που τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού διαλύονται από τη νέα οικονομική χούντα, που οι κατεκτημένες ελευθερίες παραχωρούνται στις ευρωπαϊκές «επιτροπείες», οι ίδιοι κυρίαρχοι πολιτικά και οικονομικά εμπλουτίζουν την αντιλαϊκή πολιτική τους με ακροδεξιές κορώνες. Θέλουν να σβήσουν την ιστορική μνήμη, των εξεγέρσεων που ρίχνουν χούντες, για να μας αποδυναμώσουν στην πάλη μας απέναντι στην πραξικοπηματική κυβέρνηση των τραπεζιτών, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ακροδεξιού συνεργάτη, τους ΛΑΟΣ. Θέλουν να ξεχάσουμε το «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» που ο λαός το ξαναθυμάται φωνάζοντάς το στις πλατείες μαζί με το «η χούντα δεν τελείωσε το 73’». Θέλουν να ξεχάσουμε το «Έξω οι ΗΠΑ- έξω το ΝΑΤΟ», τη στιγμή που η κοινωνία πεινά, που στα σχολεία δεν έχουν θέρμανση και βιβλία, που στην κυβέρνηση βρίσκονται υπερασπιστές του Μεταξά και του Παπαδόπουλου. Να ξεχάσουμε τους αγώνες μας για κοινωνική δικαιοσύνη για να καλωσορίσουμε τους Παπαδήμους, τους επιτρόπους και τις τρόικες. 
Όμως για εμάς η κληρονομιά των αγώνων είναι ζωντανή. Και θα μείνει και στα ονόματα των δρόμων και τα τοπωνύμια, αλλά ακόμα περισσότερο θα μας συντροφεύει στους μεγάλους αγώνες που δίνουμε και έχουμε μπροστά μας. Γιατί εμείς γνωρίζουμε μια ιστορία διαφορετική από την επίσημη πολιτεία και τα σχολικά βιβλία. Μια ιστορία που γράφτηκε από τους κάτω, από το λαό ενάντια στους δυνάστες. Μια ιστορία ζωντανή από το 1821, μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή, από την ΕΑΜική αντίσταση μέχρι το Νοέμβρη του 73. Μια ιστορία που αναπνέει στους δρόμους, τα εργοστάσια και τις πλατείες του αγώνα, στην Ελλάδα του μνημονίου. Για το λόγο και καλούμε τους πολίτες της πόλης να καταδικάσουν και να αποτρέψουν την αντιδημοκρατική αυτή μεθόδευση. Ακόμα περισσότερο τους καλούμε, όπως και όλες τις δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς, σε ένα διαρκή αγώνα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης, που θα δικαιώσει τις ανάγκες μας αλλά και όλους αυτούς τους ιστορικά αδικαίωτους αγώνες του λαού.
Η Τοπική Επιτροπή της ΑΝΤικαπιταλιστικής Αριστερής ΣYνεργασίας για την Αντατροπή καλεί όλο τον Χολαργιώτικο λαό, τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τον κόσμο που κινητοποιείται ενάντια στο Μνημόνιο, και κάθε κοινωνικό και πολιτικό φορέα και συλλογικότητα της περιοχής να αποτρέψουν την εξέλιξη με κάθε τρόπο. Ενημερώνοντας τους συμπολίτες μας, με μαζική παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο στις 2.2.2012, με συντονισμό που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα.
Τέλος υποστηρίζουμε ότι συνεπέστερη προς την ιστορία του λάου μας θα ήταν η μετονομασία της Δημοτικής Ενότητας Στρατάρχη Παπάγου σε Δημοτική Ενότητα Στρατηγού Σαράφη. Εκτιμούμε ότι είναι πολύ προτιμότερο να τιμούμε ένα στρατηγό του ΕΑΜ που αγωνίστηκε ενάντια στους Γερμανούς, τους Άγγλους και τους έλληνες συνεργάτες τους, που οι συνεχιστές τους βρίσκονται ακόμα στην εξουσία, παρά ένα αντιδραστικό δικτάτορα.


ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Τοπική Επιτροπή Αγ. Παρασκευής- Χολαργού- Παπάγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...