Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Απόφαση του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις εξελίξεις και την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Mε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» και το «Σύμφωνο για το Ευρώ» επιδιώκεται η διάσωση και ενίσχυση του ρόλου και των κερδών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου μέσα από ένα νέο πανευρωπαϊκό παροξυσμό αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών.
Για την Ελλάδα, που παρά τα αλλεπάλληλα εξοντωτικά όσο και αποτυχημένα «Μνημόνια» θεωρείται ήδη μια χρεοκοπημένη χώρα, αυτό μεταφράζεται σε νέα ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα που θα ανακοινωθούν, με νέες περικοπές μισθών, ακόμη περισσότερες απολύσεις στο δημόσιο, με γενικευμένη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, με το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, με πλήρη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, με όρους πρωτοφανούς αυταρχισμού, ενώ συνεχίζεται η επένδυση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τη ΝΔ, συμμετέχει στην ιμπεριαλιστική επίθεση του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των «πρόθυμων» αραβικών χωρών και της Αφρικανικής Ένωσης κατά της Λιβύης, για τον έλεγχο της αγοράς και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λιβύης, την τρομοκράτηση και τον έλεγχο του κύματος των εξεγέρσεων και των επαναστατικών γεγονότων των αραβικών λαών, αλλά και κάθε αντίστασης στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, για την ανακατανομή των «αγορών εργασίας».
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, το μήνυμα της ελπίδας στέλνουν οι αγώνες που είναι σε εξέλιξη από τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενάντια στις συγχωνεύσεις και περικοπές στα σχολεία, ενάντια στις απολύσεις στα ΜΜΕ, ο ηρωικός αγώνας της Κερατέας, τα πρώτα σκιρτήματα του νεολαιίστικου κινήματος, ο αγώνας των μεταναστών, οι αντιστάσεις στις φασιστικές συμμορίες.
Μπροστά σε αυτές τις μάχες, μπαίνουν σοβαρά καθήκοντα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πάλη για την ανατροπή του Μνημονίου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της εναλλαγής με μια κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε επίδοξου διαχειριστή των αντιλαϊκών πολιτικών, με στόχο τη γενικότερη αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να προβληθεί και να βαθύνει ποιοτικά η δυνατότητα αντικαπιταλιστικής απάντησης στην κρίση με ένα πρόγραμμα εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων (παύση πληρωμών / διαγραφή του χρέους, ρήξη με ΟΝΕ, ευρώ / αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ, εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, ριζική αναδιανομή εισοδήματος) στην προοπτική της επανάστασης και της εργατικής εξουσίας και δημοκρατίας, που θα αξιοποιεί τη δημιουργικότητα του κόσμου της εργασίας και το παραγωγικό δυναμικό της χώρας για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι για την ανόρθωση των κεφαλαιοκρατικών κερδών σε βάρος των εργαζόμενων και σε όφελος των δημιουργών της κρίσης.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση αποκτά ξεχωριστή σημασία ο στόχος για την κλιμάκωση των αγώνων, για πανεργατικό-παλλαϊκό απεργιακό μπλακ-άουτ, για γενικευμένη ανυπακοή, για αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων. Αναδεικνύονται, όμως, και τα αδιέξοδα της επίσημης Αριστεράς, είτε με τη μορφή του αριστερού ευρωπαϊσμού και κυβερνητισμού του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη γραμμή του ΚΚΕ που διασπά τις ταξικές δυνάμεις και τους αγώνες τους σπέρνοντας την ηττοπάθεια, την ίδια στιγμή που φλυαρεί για μια «λαϊκή εξουσία» χωρίς επανάσταση και ρήξη με τις καπιταλιστικές σχέσεις εξουσίας και εκμετάλλευσης. Ωστόσο, οι προγραμματικές και πολιτικές διαφορές των δυνάμεων της Αριστεράς δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο ή πρόσχημα για την άρνηση της περισσότερο από ποτέ αναγκαίας κοινής δράσης για την ανατροπή της επίθεσης και για την ταξική ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος. Όλα αυτά τονίζουν την ανάγκη για τολμηρά βήματα στην κατεύθυνση μιας ανώτερης πολιτικής, στρατηγικής και δημοκρατικής συγκρότησης της ίδιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ξεκινάμε αποφασιστικά την πορεία προς την πρώτη Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.:
·  Με αφετηρία τις εκτιμήσεις και τις θέσεις των ιδρυτικών κειμένων του Σπόρτινγκ και της Αθηναΐδας, καθώς και δύο μεγάλων συνελεύσεων το Κεραμεικού, το Συντονιστικό αποφάσισε τη δημοσίευση δυο Σχεδίων Θέσεων μέχρι τέλος Μάη: α) για την πολιτική και στρατηγική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις νέες συνθήκες και β) για τη φυσιογνωμία και την ανώτερη δημοκρατική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με τη δημοσίευση των δυο Σχεδίων Θέσεων ξεκινά δημόσιος διάλογος σε όλες τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ένας πρώτος γύρος συνελεύσεων που θα καταλήξει σε περιφερειακές προσυνδιασκέψεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Ο δεύτερος γύρος συνελεύσεων, από τέλη Αυγούστου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, καταλήγει στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα γίνει στην Αθήνα, στις 1-2 Οκτωβρίου 2011. Η Συνδιάσκεψη θα αποτελείται από αιρετούς εκπροσώπους από τις επιτροπές, θα ψηφίσει την τελική απόφαση και θα εκλέξει νέο Κεντρικό Συντονιστικό. Η συγκρότηση τοπικών και/ή κλαδικών επιτροπών, οι διαδικασίες και ο τρόπος εκλογής των εκπροσώπων και του πανελλαδικού συντονιστικού, καθώς και η ανάδειξη συντονιστικών των περιφερειών όπου είναι αναγκαίο, θα αποφασιστούν ομόφωνα από το σημερινό Συντονιστικό.
·  Άμεσα συγκροτήθηκαν στο Συντονιστικό δύο ανοιχτές επιτροπές, που εργάζονται εντατικά και γόνιμα για τη σύνταξη μέχρι τα τέλη του Μάη δυο κειμένων, αφενός για τη σύνταξη του εισηγητικού πολιτικού ντοκουμέντου προς τη Συνδιάσκεψη και αφετέρου για τα ζητήματα οργανωτικής συγκρότησης και ταυτόχρονα της παρακολούθησης της πορείας εγγραφής μελών και της εκλογής αντιπροσώπων για τη Συνδιάσκεψη. Καλούμε όποια/ο σύντροφο θέλει να βοηθήσει σε αυτές τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες.
·  Αναπτύσσουμε κεντρική καμπάνια για μαζική ένταξη των συντροφισσών και των συντρόφων στις επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την εξασφάλιση ότι τα οικονομικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γίνονται υπόθεση των ίδιων των συντρόφων.
·  Με αφετηρία τις ως τώρα καταχτημένες θέσεις μας και με τη συμμετοχή όλων των μελών προχωράμε στην παραπέρα επεξεργασία θέσεων, αιτημάτων, στόχων και πρωτοβουλιών, που θα απαντούν στις προκλήσεις και τις δυνατότητες της εποχής. Σε αυτή τη βάση είναι που θέλουμε να κάνουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα πολιτικό μέτωπο που θα στηρίζεται στην αναγκαία συμβολή των οργανώσεων και των ανένταχτων αγωνιστών, θα στηρίζεται στα ίδια της τα μέλη της, με βαθύτερη δημοκρατική λειτουργία και απόφαση.
·  Θέλουμε μια Συνδιάσκεψη όπου θα κυριαρχήσει ο ενωτικός αγωνιστικός πολιτισμός, η κοινή αναζήτηση πολιτικών και στρατηγικών απαντήσεων, η συντροφική προσπάθεια σύνθεσης των απόψεων, μέσα από έναν πλατύ και χρονικά επαρκή και καθορισμένο εσωτερικό και εξωστρεφή διάλογο, μέσα από μια διαδικασία που θα αρνείται και θα υπερβαίνει τις τάσεις οργανωτικών μεθοδεύσεων που κρατούν καθηλωμένα μεγάλα κομμάτια της Αριστεράς.
·  Πηγαίνοντας προς τη Συνδιάσκεψη, ξεκαθαρίζουμε ότι θέλουμε μια εξώστρεφη διαδικασία συζήτησης, πρώτα από όλα με τους αγωνιστές του αντικαπιταλιστικού δυναμικού, αλλά και με τις δυνάμεις όλης της Αριστεράς και του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Για εμάς η πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, το βάθεμα της πολιτικής και προγραμματικής συγκρότησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της δημοκρατικής λειτουργίας έχουν νόημα μόνο στο βαθμό που συνδυάζονται με την πλήρη στράτευση στους αγώνες και την αποφασιστική συμβολή στην πάλη για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Θέλουμε η πορεία προς τη Συνδιάσκεψη να στηρίζεται στην πρωτοβουλία και τη συζήτηση των ίδιων των τοπικών και κλαδικών επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θέλουμε να έρθει στο προσκήνιο ο πλούτος της εμπειρίας από την παρέμβαση στα κινήματα, στην πολιτική πάλη και στο θεωρητικό προβληματισμό, θέλουμε να συζητήσουμε τις αγωνιστικές ριζοσπαστικές αναζητήσεις των ίδιων των αγωνιστών.
·  Ξεκινάμε πανελλαδική εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με κεντρική αφίσα, προκήρυξη και εκδηλώσεις παντού, επιδιώκουμε συσκέψεις των αγωνιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δραστηριοποιούνται στο εργατικό κίνημα., στο αγροτικό κίνημα και των εκλεγμένων μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα όργανα του Καλλικράτη και των αγωνιστών της που δραστηριοποιούνται στα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και στα σχήματα και κινήματα των πόλεων, δήμων και γειτονιών. 
Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια στράτευση του συνόλου του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, στην πάλη για την ανατροπή του Μνημονίου , της κυβέρνησης και της επίθεσης του κεφαλαίου, στην προσπάθεια για μια Αριστερά της ρήξης και της Ανατροπής. Με το βλέμμα στραμμένο στο κίνημα και τις μεγάλες μάχες που έρχονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...