Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ένα… γαλατικό χωριό που το λένε Κερατέα

της Νατάσσας Κεφαλληνού

Αγώνας για τη ζωή στην Κερατέα

Κάπου 40 λεπτά από την Αθήνα, δια μέσω της Αττικής Οδού, βρίσκεται ένα… γαλατικό χωριό. Το όνομα του είναι Κερατέα και οι λίγες χιλιάδες κάτοικοί του (14.000), εδώ και δύο εβδομάδες (από τις 11/12), έχουν υψώσει σημαία ανυπακοής, απέναντι στην αδίστακτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και των εργολάβων. Ο αγώνας τους ηρωικός, διδάσκει μαθήματα αξιοπρέπειας σε όλη τη χώρα. Οι… Γαλάτες της Κερατέας δίνουν τη «μητέρα των μαχών» αντιστεκόμενοι στην… εκπόρθηση του Οβριόκαστρου, και τη μετατροπή του σε χωματερή. Αν και «πολιορκημένοι» από 20 λεγεώνες (βλ. διμοιρίες) και 600 πραιτοριανούς (βλ. δυνάμεις καταστολής) αρνούνται να το βάλουν κάτω. Αντίθετα δίνουν κάθε μέρα ραντεβού στο μπλόκο και τα οδοφράγματα, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων τους.
Κυριακή 19/12, απόγευμα, οδεύοντας προς την Κερατέα: Κοντά στο Μαρκόπουλο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την «εμπόλεμη ζώνη», τα πρώτα μπλόκα της αστυνομίας με τζιπ και περιπολικά σταματούν αμάξια και κάνουν …ελέγχους. Μάλιστα την ίδια μέρα, τρεις επιβάτες ενός αυτοκινήτου προσάγονται, με χειροπέδες (!) στη ΓΑΔΑ, για να αφεθούν αρκετές ώρες αργότερα ελεύθεροι. Η κυβέρνηση Παπανδρέου φαίνεται ότι έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στην ήσυχη πόλη της Κερατέας συχνά πυκνά ακούς τις σειρήνες των περιπολικών, ενώ ένα χιλιόμετρο μακριά από το μπλόκο των κατοίκων στρατοπεδεύουν διαφόρων ειδών αστυνομικά οχήματα και όργανα της… τάξης.
Περπατώντας στη άδεια λεωφόρο Λαυρίου: Τα οχήματα του δήμου είναι παρατεταγμένα κάθετα στο δρόμο, αφήνοντας όμως πέρασμα....
Κατεβαίνουμε προς το μπλόκο των κατοίκων, πορευόμενοι μαζί με παρέες εφήβων και ηλικιωμένες γυναίκες. Από μακριά διακρίνεται ένα μεγάλο μπουλούκι ανθρώπων και από πίσω κλούβες, που απαγορεύουν την κυκλοφορία αυτοκινήτων στη λεωφόρο. Πάνω από 400 κάτοικοι αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, δίνουν το «πάρων» στο μπλόκο, κι όσο περνάει η ώρα ο κόσμος πυκνώνει. Άλλοι μαζεμένοι γύρω από τη φωτιά, κι άλλοι σε πηγαδάκια να «ανάβουν» τη συζήτηση για την κρίση και το ΔΝΤ. Σε απόσταση αναπνοής στέκουν διμοιρίες των ΜΑΤ, ετοιμοπόλεμες φορώντας όλη την πολεμική εξάρτηση. Κι όμως οι κάτοικοι δεν φοβούνται, δεν γυρίζουν σπίτια τους, αντίθετα είναι έτοιμοι να προασπίσουν το δίκαιο αγώνα τους με κάθε μέσο, ακόμη και συγκρουόμενοι με τις αστυνομικές δυνάμεις. Κι όσο για μήνυμα που στέλνουν στην κυβέρνηση και στον υπουργό …Προστασίας των Εργολάβων είναι ότι θα κάνουν Πρωτοχρονιά, κι αν χρειαστεί ακόμη και Απόκριες, στο μπλόκο…
Ολα ξεκίνησαν στις 11 Δεκέμβρη, στις 4 μετά τα μεσάνυχτα. Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε εντολή να εισβάλουν εν κρυπτώ στο Οβριόκαστρο τα μηχανήματα των εργολάβων, για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή. Προσπαθώντας μάλιστα να προκαταλάβουν τις αντιδράσεις των κατοίκων, που εδώ και 14 χρόνια αρνούνται την κατασκευή χωματερής στην πόλη τους, έστειλαν συνοδεία των μηχανημάτων ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις για να καταλάβουν την περιοχή, και εισαγγελέα. Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος… Και τότε το ποτήρι ξεχείλισε για τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή της Κερατέας, που από την πρώτη μέρα κιόλας έβαλαν τα σώματα τους μπροστά για να αποτρέψουν την ολοκληρωτική υποβάθμιση της ζωής τους.
«Η αντίδραση μας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», μας εξηγεί νεαρή μητέρα, που συναντάμε στο μπλόκο των κατοίκων. «Διαφωνούμε εδώ και πολλά χρόνια, με την κατασκευή ΧΥΤΑ. Μάλιστα τα τελευταία τέσσερα χρόνια φυλούσαμε σκοπιές στο βουνό, για να αποτρέψουμε την έναρξη του έργου». «Κινητοποιούμαστε όλα αυτά τα χρόνια με διάφορους τρόπους.
Η δημοτική αρχή έχει προσφύγει δικαστικά. Επίσης έχει συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κατά του ΧΥΤΑ Κερατέας, που αριθμεί 500 μέλη. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εθελοντικές βάρδιες πυροπροστασίας για τη διαφύλαξη του βουνού. Ενώ κάθε χρόνο γίνεται στο χώρο και φεστιβάλ νεολαίας» υποστηρίζει ηλικιωμένος κάτοικος, που φαίνεται ότι έχει πάρει ζεστά την υπόθεση.
«Η κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο είναι ξεκάθαρα παράνομη, για αυτό και προσπαθούν να την επιβάλουν με την “ισχύ των όπλων’’» υποστηρίζει ο Τέλης Μολφέτας, κάτοικος της περιοχής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Μάλιστα, η κυβέρνηση για να συκοφαντήσει των αγώνα των κατοίκων διαρρέει μια σειρά από ψέματα, που αναλαμβάνουν να διαδώσουν τα γνωστά «παπαγαλάκια» των καθεστωτικών ΜΜΕ: Για κατασκευή ΧΥΤΥ στην Κερατέα κάνουν λόγο οι κυβερνητικοί, «παρόλο που και ο νόμος του 2003 (της Β. Παπανδρέου) αλλά και η κήρυξη δημοπράτησης έργου αναφέρουν ξεκάθαρα ότι πρόκειται να φτιαχτεί ΧΥΤΑ» λέει ο Τ. Μολφέτας. Κι όλα αυτά όταν ακόμη και η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, που επισκέφθηκε τη χώρα υπογράμμισε ότι «η λύση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) είναι αναντίστοιχη με τις αντιλήψεις της Ένωσης για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος». Βάζουν λοιπόν μπροστά ένα «έργο» που και βλαπτικό για το περιβάλλον είναι, και πιθανότατα θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμων από την ΕΕ. Όλα όμως θυσιάζονται από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπροστά στην κερδοφορία των εργολάβων… «Επίσης η κυβέρνηση παραπλανώντας αναφέρει ότι στο χώρο θα μεταφέρονται μόνο τα σκουπίδια της περιοχής, τα οποία δεν ξεπερνούν τους 10-15 χιλιάδες τόνους. Όμως, όπως είναι ήδη προγραμματισμένο, θα μεταφέρονται 87.500 τόνοι σκουπιδιών, δηλαδή τα σκουπίδια όλης της Αθήνας» επισημαίνει.
Ενδιαφέρον πάντως έχει να εξετάσουμε ποια περιοχή θέλουν να μετατρέψουν σε χωματερή, αναδεικνύοντας παράλληλα μια σειρά από «αβλεψίες» του κρατικού μηχανισμού που μόνο στόχο έχουν να προχωρήσει πάση θυσία το έργο, έστω και παράνομα: Κατ’ αρχάς «το Ομβριόκατσο περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου μέσα στον κηρυγμένο ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο της Λαυριωτικής (…) που είναι απολύτου προστασίας και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε κατασκευή ή αλλοίωση», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Π. Κουτή. «Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και δεν έχουν απευθυνθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπως ορίζει ο νόμος, για να γνωμοδοτήσει για το έργο» τονίζει ο Τ. Μολφέτας. Δεύτερο, η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα και μάλιστα ο δήμος Κερατέας έχει προσφύγει δικαστικά κατά της άρσης του αναδασωτέου χαρακτήρα της. Τρίτο, η ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980), ενώ το συγκεκριμένο μέρος που προορίζεται για χωματερή: έχει πηγή, είναι πλούσιο σε ορυκτά διασχίζεται από υδατόρευμα (Μουζάκι), τέμνεται κάθετα από το σεισμικό ρήγμα της περιοχής, ενώ διαπερνάται και από αγωγό φυσικού αερίου. Με άλλα λόγια, με την κατασκευή χωματερής στο Ομβριόκαστρο καταπατούνται περί τα 10 κριτήρια, που ορίζει ο νόμος περί χωροθέτησης ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα η τοποθεσία να είναι η πλέον ακατάλληλη για τη δημιουργία του.
Πέρα όμως από τα όποια κριτήρια θέτουν οι μελέτες, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η δημιουργία ΧΥΤΑ υποβαθμίζει τραγικά τη ζωή των κατοίκων και καταστρέφει περιβάλλον. «Η γη, ο αέρας, το νερό θα μολυνθούν. Θα θάψουν το υδατόρευμα κάτω από τόνους σκουπιδιών, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τη θάλασσα, αφού τα υπόγεια νερά εκβάλουν σε αυτή» τονίζει η 36χρονη μητέρα. Ενώ απέναντι στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών που υποστηρίζουν ότι «η επένδυση σε υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων όχι μόνο δεν υποβαθμίζουν την περιοχή αλλά την αναβαθμίζουν», απαντά ότι «αφού τα ΧΥΤΑ δεν ρυπαίνουν, να πάνε να τα φτιάξουν στην Κηφισιά ή την Εκάλη».
Η Παγώνα Στόμη, κάτοικος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, επιμένει ότι «αυτή η πολιτική είναι εγκληματική και πλήττει όλη τη Μεσογαία - Λαυριωτική, υποβαθμίζοντας μια ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή (εργοστάσιο ΔΕΗ, αγωγοί φυσικού αερίου, λατομεία Μαρκόπουλου, αεροδρόμιο Σπάτων, βιομηχανική ζώνη Κορωπίου)». Ενώ συμπληρώνει πως θα πληγούν και οι εργασίες των κατοίκων, που απασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, την οικοδομή, και τον τουρισμό. «Ισοπεδώνουν το μέλλον των παιδιών μας. Καταστρέφουν ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε» υποστηρίζει, γεγονός που αντιλαμβάνονται όλοι. Για αυτό και στο πλευρό των κατοίκων της Κερατέας βρίσκονται οι κάτοικοι του Λαυρίου και των Καλυβίων, η δημοτική αρχή των Καλυβίων, ακόμη και ο Μητροπολίτης Λαυρεωτικής και Μεσογαίας, Νικόλαος, που κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα «γιατί είναι ευλογημένος και δίκαιος».
Η άμεση και σωτήρια επέμβαση των κατοίκων της Κερατέας είχε ως αποτέλεσμα να σιγάσουν οι μπουλντόζες του εργολάβου, άλλωστε και το Ειρηνοδικείο Λαυρίου αποφάσισε (13/12) την αναστολή των εργασιών μέχρι εκδικάσεως των προσφυγών του δήμου και των κατοίκων της Κερατέας. Παρ’ όλα αυτά στην περιοχή ηχούν ακόμα οι πολεμικές ιαχές των ΜΑΤ που φωνάζουν «Χούντα ρε!», κάθε φορά που εξαπολύουν απρόκλητες και ιδιαίτερα βάναυσες επιθέσεις εναντίον των κατοίκων. Στις εφορμήσεις τους όλες αυτές τις ημέρες «προνομιακή μεταχείριση» έχουν οι ηλικιωμένοι και τα ανήλικα, όπως δηλώνουν οι κάτοικοι, ενώ από τη μανία των… προστατών του πολίτη δεν ξέφυγε ούτε ο Δήμαρχος, Σταύρος Ιατρού. Κι όλα αυτά παρά την εισαγγελική εντολή να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ, τα οποία ο πολιτικός τους προϊστάμενος υπουργός Προστασίας των… Εργολάβων Χρ. Παπουτσής κρατά μόνιμα στην περιοχή, αυθαίρετα και παράνομα.
Πενήντα είναι περίπου οι τραυματίες από τις αστυνομικές επιθέσεις, στις οποίες έχουν επιστρατεύσει υπερσύγχρονο εξοπλισμό καταστολής: χημικά, πλαστικές σφαίρες, ακόμη και κανονάκι εκτόξευσης νερού, ελικόπτερο που κινείται πάνω από την περιοχή, αλλά και θερμικές κάμερες για να «ξετρυπώνουν» διαδηλωτές από τα χωράφια! Οι καταγγελίες για «μεμονωμένα περιστατικά» αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι σχεδόν καθημερινές. «Δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν ακόμη και σε αυλές σπιτιών χτυπώντας κατοίκους» αναφέρει η Π. Στόμη. «Πόση ντροπή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αισθάνθηκα όταν συνέλαβαν ένα φίλο μου δεκαέξι χρονών, του πέρασαν χειροπέδες και του κατέβασαν τα παντελόνια» αναφέρει σε γράμμα του μαθητής της Κερατέας. «Οι αστυνομικές δυνάμεις για να μας εκφοβίσουν και να μας κλείσουν στα σπίτια μας, φωνάζουν με ντουντούκες να φύγουμε γιατί θα κάνουν συλλήψεις» λέει η 36χρονη. Ήδη έντεκα συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί , με τους συλληφθέντες (τέσσερις εκ των οποίων είναι τα παιδιά του ιερέα) να έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά από πενθήμερη κράτηση και απαγγελία βαρύτατων κατηγοριών (έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών υλών, «κουκουλονόμος»).
«Ξυπνήστε πολίτες και βάλτε τους μυαλό, εμείς δεν υποκύπτουμε στο σχέδιο αυτό» φώναζαν διδακτικά οι μαθητές των κατειλημμένων και κλειστών σχολείων της Κερατέας, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν κάνουν πίσω. Μάλιστα όταν οι κάτοικοι είναι να χτυπιούνται τα παιδιά και οι γέροντες, να πνίγονται στα χημικά δεν διστάζουν ακόμη και να συγκρουστούν με την αστυνομία, όπως «στην περίπτωση 78χρονου συνταξιούχου που δεν άντεξε τους εξευτελισμούς, τις βρισιές και τους προπηλακισμούς των ΜΑΤ». Τελικά στις συνειδήσεις των… μπαρουτοκαπνισμένων κατοίκων του «γαλατικού χωριού» έχει εμπεδωθεί ότι ο πολιτισμός της μόλυνσης (της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ) δεν καθαρίζεται παρά μόνο ανατρέπεται… Κι αυτή η συνείδηση δεν μεταστρέφεται εύκολα, ακόμη κι αν ξέρουν καλά ότι «το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...