Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Αδήλωτες ειδήσεις

της Μαριαννας Τζιαντζη

Με ένα «ώρα καλή στην πρύμνη μας κι αέρα στα πανιά μας» –ή μάλλον «στα λάστιχά μας»– μας αποχαιρετά το 2010. Οι «πειραγμένες αντλίες» κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία των ημερών. Είδαμε και την «πλακέτα καταδολίευσης», δηλαδή έναν ηλεκτρονικό μηχανισμό που επιτρέπει την παράδοση ελλειμματικής ποσότητας καυσίμων. Εδώ η καταδολίευση έχει υλική μορφή, όμως γι’ άλλες μορφές καταδολίευσης, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.
Μάταια γυρεύουμε μια καλή είδηση για να υποδεχτούμε χαρωποί το 2011. Iσως καλή είδηση να θεωρείται το ότι εκατομμύρια τηλεθεατές μιλούν αυτές τις μέρες για τον Ακη, όχι τον κ. Τσοχατζόπουλο, που το νεοκλασικό του ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου είχε έρθει στην επικαιρότητα το καλοκαίρι, αλλά τον Ακη Πετρετζίκη, τον πρώτο Ελληνα master chef.
Ο νέος χρόνος φέρνει νέα λουκέτα, νέες απολύσεις, καθώς και αυξήσεις στο ΦΠΑ, στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στις τιμές των εισιτηρίων. Φέτος τα Χριστούγεννα, οι νεκροί της ασφάλτου ήταν διπλάσιοι από πέρυσι, παρά τη μειωμένη έξοδο των Αθηναίων, γεγονός που ίσως οφείλεται στην «ανεβασμένη ψυχολογία» του Ελληνα οδηγού, που «φουλαριστός τραβά ντουγρού» στη λεωφόρο του μέλλοντος, έχοντας γεμίσει τα λάστιχά του με πληρωμένο αέρα κοπανιστό.
Φουλαριστός έπεσε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου από τον τρίτο όροφο ενός κτιρίου του υπουργείου Εργασίας ένας Αιγύπτιος μετανάστης, ο Εμάντ Αζίζ, που καθάριζε τα τζάμια χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Η είδηση είδε πρώτα το φως στο Διαδίκτυο, προχθές εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σε ελάχιστες εφημερίδες (η «Καθημερινή» και η «Αυγή» έσωσαν την τιμή του ημερήσιου Τύπου), ενώ προχθές το απόγευμα, εννέα μέρες μετά το θανατηφόρο ατύχημα και κατόπιν δημοσιογραφικής εορτής, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Αναλυτικά ρεπορτάζ προβλήθηκαν χθες, τουλάχιστον σε δύο πρωινές ενημερωτικές εκπομπές (Mega και ΑΝΤ1). Και να αναλογιστεί κανείς ότι ζούμε στην εποχή της ταχύτητας ως προς τη μετάδοση της είδησης – αν και εδώ την ευθύνη για την καθυστέρηση φέρει κυρίως το υπουργείο. Αδήλωτος μισθωτός ήταν ο Αζίζ, εννέα μέρες έμεινε αδήλωτος ο θάνατός του από το υπουργείο, αδήλωτη έγινε και η είδηση.
Στον Ουμπέρτο Εκο ανήκει το απόφθεγμα «δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο», όμως φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η χώρα όπου, για τα εργατικά ατυχήματα, ισχύει το «Ποτέ την Κυριακή», ποτέ τις ημέρες που η πόλη φωταγωγείται περιμένοντας τα Χριστούγεννα.
Στην «Πρέβεζα» ο αστυνόμος «διπλώνει, για να ζυγίσει, μια “ελλιπή μερίδα”» (φαγητού στο εστιατόριο). Δυστυχώς, φαίνεται ότι χρειάζεται να πεθάνει άνθρωπος, να χυθεί αίμα (ή βιτριόλι, όπως στην περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα), για να ζυγίσουμε τις παραβιάσεις στην εργατική νομοθεσία, να ζυγίσουμε την ελλιπή προστασία των εργαζομένων στις εταιρείες καθαρισμού, για να θυμηθούμε την εργασιακή ζώνη του λυκόφωτος, την παρατεταμένη καταδολίευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...