Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΣΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ
Το σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών έχει φέρει μια τρομερή οξύτητα στα προβλήματα του όγκου των απορριμμάτων και της εξάντλησης των φυσικών πηγών των πρώτων υλών. Στην προσπάθεια για περιορισμό των προβλημάτων αυτών, χωρίς να φτάνει στη ρίζα τους, εντάσσεται η ανακύκλωση. Παρόλο που δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, ανακουφίζει μια πολύ άσχημη κατάσταση και για το λόγο αυτό είμαστε καταρχήν θετικοί απέναντι της.
Το πρόβλημα είναι ότι σε μεγάλη έκταση τη διαδικασία της ανακύκλωσης εκμεταλλεύονται και με αυτήν κερδοσκοπούν οι ιδιωτικές εταιρείες. Με αποτέλεσμα να μην γίνεται πραγματική ανακύκλωση, αλλά απορρόφηση κονδυλίων και τελικά βλάβη στο περιβάλλον, αλλά και να επεκτείνεται η κυριαρχία της κερδοσκοπίας, η εκχώρηση λειτουργιών του δημοσίου σε ιδιώτες και η διαπλοκή. Τελικά, οι διαδικασίες της ανακύκλωσης στη χώρα, αντί να ωφελούν το δημόσιο-κοινωνικό συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος, λειτουργούν για το συμφέρον των ιδιωτικών εταιρειών με τη στήριξη της κεντρικής εξουσίας και των δήμων.
Στο Βύρωνα η ανακύκλωση ξεκίνησε θετικά, χάρις στην σθεναρή στάση των εργαζομένων απέναντι στα σχέδια της δημοτικής αρχής και απέτρεψε την παράδοση της διαδικασίας σε ιδιωτική εταιρεία. Στάση που στήριξε η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα από την αρχή. Παρά τις ατέλειες του συστήματος, γίνεται μια αρχική διαλογή με τους 4 κάδους για χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό και η ανακύκλωση βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τους δημότες.
Όμως, η διοίκηση του δήμου αποπειράται ξανά να εμπλέξει ιδιωτικές εταιρίες στη διαδικασία αυτή, αρχίζοντας από τις ηλεκτρικές συσκευές, συνδυάζοντας το μάλιστα και με μια προεκλογική εκδήλωση σε συνεργασία με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο σταθμός αυτός καταγγέλλει μανιωδώς το σωματείο εργαζομένων για την αντίθεσή του στα σχέδια τους. Η έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο Δήμο πέτυχε τη ματαίωση των σχεδίων αυτών της δημοτικής αρχής ωστόσο, επειδή τα οργανωμένα συμφέροντα γύρω από την ανακύκλωση καραδοκούν, επιβάλλεται επαγρύπνηση.Ως Αριστερή Παρέμβαση είμαστε αντίθετοι στην εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Στόχος μας παραμένει η βελτίωση της λειτουργικότητας της ανακύκλωσης, η τοποθέτηση κάδων σε πολύ περισσότερα σημεία, η επέκταση της σε όσο γίνεται περισσότερα υλικά. Η ανακύκλωση να γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Να καλυφτούν οι ανάγκες με προσλήψεις μόνιμου, σταθερού προσωπικού στο δήμο.
Καλούμε τους κατοίκους να αντισταθούν στη προπαγάνδα και την επικοινωνιακή αποχαύνωση του ΣΚΑΙ, στην εκχώρηση από τη δημοτική αρχή λειτουργιών του δήμου σε ιδιωτικές εταιρείες, στη (σιωπηρή ή ανοικτή) συναίνεση στα σχέδια τους.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...