Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Στους δρόμους για 5η ημέρα οι Γάλλοι


Συνεχίζεται στη Γαλλία η μάχη των εργαζόμενων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Σαρκοζί, με τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια της χώρας να κόβουν τον εφοδιασμό των αεροδρομίων του Παρισιού με καύσιμα και τους  μαθητές να έχουν κατακλύσει τους δρόμους. Πρόκειται για την 5η συνεχή ημέρα κινητοποιήσεων, με τα συνδικάτα να έχουν προγραμματίσει περισσότερες από 200 πορείες.
Στη χώρα εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις ελλείψεις καυσίμων στην αγορά, καθώς οι διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμό των αποθηκών πετρελαίου, ενώ οι αγωγοί που τροφοδοτούν το Παρίσι σταμάτησαν να λειτουργούν εξαιτίας απεργιών σε διυλιστήρια του βορρά.
Οι διανομείς καυσίμων δήλωσαν ότι χιλιάδες σταθμοί ανεφοδιασμού παρουσίασαν ελλείψεις, και εξαιτίας του πανικού των πολιτών να γεμίσουν προληπτικά τα ρεζερβουάρ τους. Το γαλλικό υπουργείο Οικολογίας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα κηροζίνης που διαθέτει το παρισινό αεροδρόμιο Ρουασί επαρκούν μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας ή την Τρίτη το πρωί.
Η γαλλική αστυνομία αποκατάστησε των εφοδιασμό από τουλάχιστον 3 αποθήκες μετά το κλείσιμο των συνολικά 12 διυλιστηρίων της χώρας εξαιτίας της απεργίας. Οι διαδηλωτές μετέφεραν την κινητοποίησή τους, ωστόσο, σε άλλες περιοχές. Στη δυτική Γαλλία, οι εργαζόμενοι των διυλιστηρίων έστησαν οδόφραγμα από καμένα λάστιχα.
Οι κινητοποιήσεις αυτές έρχονται μία μόλις ημέρα μετά τις κυβερνητικές προσπάθειες να ησυχάσουν τους φόβους για ελλείψεις καυσίμων στην αγορά. Ο υπουργός Μεταφορών Dominique Bussereau εξουσιοδότησε τις εταιρείες πετρελαίου να χρησιμοποιούν μέρος των αποθεμάτων τους μετά τις εκκλήσεις των μεταφορικών εταιρειών σχετικά με τις δυσκολίες να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους.
Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες απεργίες και διαδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη, μία ημέρα πριν τη ψήφιση του συνταξιοδοτικού νόμου στη Γερουσία.
Μαζική είναι και η συμμετοχή των μαθητών στις κινητοποιήσεις που παραλύουν τη Γαλλία. Τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, χθες, Παρασκευή. Περισσότερα από 300 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν επηρεαστεί από τις κινητοποιήσεις, δήλωσε αξιωματούχος.
«Θέλουμε να πούμε στον Σαρκοζί ότι έχει σοβαρό πρόβλημα, η νεολαία είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί με το υπόλοιπο 70% του πληθυσμού που αντιτάσσεται στη μεταρρύθμιση» δήλωσε μαθητής. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή των νέων στις κινητοποιήσεις θα αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχία τους.
Στη Λυόν, η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων για να διασπάσει τον κλοιό των νεαρών διαδηλωτών. «Δεν έχουμε δει τόσους διαδηλωτές στους δρόμους από το 1995... και από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και τώρα από όλες τις γενιές» δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT. «Αυτή η κυβέρνηση αναμένει την εξασθένιση του κινήματος αυτού, ακόμη και την κατάρρευσή του. Θεωρώ ότι έχουμε τα μέσα να την απογοητεύσουμε».
Το 1995, ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ οπισθοχώρησε σχετικά με τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε, έπειτα από 3 εβδομάδες απεργιών στον τομέα των μεταφορών που παρέλυσαν τη χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες απεργίες, δεν δείχνει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον - κανένα σημάδι υπαναχώρησης.

πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...