Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο ΝΟΜΟΣ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Το άνευ προηγουμένου πραξικόπημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπό τις ευλογίες ΔΝΤ-ΕΕ, που θέλει να επιβάλλει μια νέου τύπου κοινωνική βαρβαρότητα βρίσκει το λαό, τη νεολαία και τους εργαζομένους σε θέσεις αντίστασης και αγώνα διαρκείας. Το  Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, επιβάλλει την  εξάλειψης κάθε έννοιας λαϊκού δικαιώματος μαζί με τον εφαρμοστικό Νόμο βυθίζει τη κοινωνική πλειοψηφία στη φτώχια και την ανεργία. Συνεχίζοντας σε ακόμα αντιδραστικότερη τροχιά από αυτή του Μνημονίου, το ΔΝΤ και η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε  μια χωρά-μνημόνιο της νέας εκμετάλλευσης και της αντιδημοκρατικής μετάλλαξης του πολιτικού συστήματος. Έχουμε απέναντι μας την αντιδραστικότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που έχοντας χάσει κάθε έννοια κοινωνικής νομιμοποίησης χρησιμοποιεί την ολομέτωπη καταστολή του λαϊκού κινήματος και των αγώνων του για να επιβάλλει τα νέα μέτρα. Η αστυνομική βαρβαρότητα πέρα από κάθε όριο, οι απρόκλητες ανθρωποκτόνες επιθέσεις στο σωρό των διαδηλώσεων καθώς και οι παρακρατικοί μηχανισμοί με την σκιερή τους δράση είναι τα μόνο όπλα απόσπασης  συναίνεσης. Η μειοψηφία των 155 βουλευτών που ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο (αλλά και όσοι ψηφίσαν τον Εφαρμοστικό Νόμο – δηλαδή την επίσπευση εφαρμογής των νομοσχεδίων)  έχουν απέναντι τους το σύνολο της κοινωνίας, το οποίο θα συνεχίζει να αγωνίζεται με πυγμή εναντία στην κυρίαρχη, αντιλαϊκή πολιτική.

Ο αγώνας αυτός έχει σαν οξυγόνο του τη συλλογική ώριμη οργή του λαού που είναι πιο ενωμένος από ποτέ, τις Λαϊκές Συνελεύσεις σε όλες τις γειτονιές και στο Σύνταγμα καθώς και τα νέα μέσα πολιτικοποίησης και οργάνωσης του αγώνα. Τα ριζοσπαστικά πολιτικά χαρακτηριστικά και η διάθεση σύγκρουσης και ανατροπής της κυβέρνησης και της αντεργατικής πολιτικής, η διαρκής μαζικοποίηση του αγώνα και η δυναμική αντίσταση απέναντι στην καταστολή αλλά και η αμφισβήτηση του επίσημου συνδικαλισμού ταυτόχρονα με την πραγματική δημοκρατική συγκρότηση του αγώνα από διαδικασίες βάσης είναι τα νέα χαρακτηριστικά που κάνουν το λαϊκό κίνημα πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στον αστικό συνασπισμό εξουσίας. Αυτό το κίνημα δεν θα καμφθεί από κανέναν εκβιασμό χρεοκοπίας, από κανένα πολιτικό ελιγμό του συστήματος, από καμία επιχείρηση καταστολής.  Το κίνημα αυτό θα συνεχίσει μέχρι τη νίκη.
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΥΜΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

Οι αλλαγές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο προ-οικονομούν και ευρύτερες αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης. Μάλιστα η Α.Διαμαντοπούλου μαζί με τον Γ.Παπανδρέου διαμήνυσαν ότι για τις επερχόμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν πρέπει να περάσει ούτε μια μέρα χαμένη! Μέσα σε λίγες μέρες μετά την ψήφιση των αλλαγών και αγνοώντας πλήρως τις αποφάσεις και τις θέσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και των φορέων του πανεπιστημίων ανοίγουν το δρόμο για μια νέα πραξικοπηματική ψήφιση νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια στο θερινό τμήμα της Βουλής. Το νέο σχέδιο για το νόμο έκτρωμα για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι κομμάτι του νέου χάρτη της εκπαίδευσης (Νέο Σχολείο) και των νέων εργασιακών σχέσεων του διαρκούς Μνημονίου. Συγκεκριμένα προβλέπει: την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου με τη θέσπιση του Συμβούλιου Διοίκησης με εξωπανεπιστημιακούς που φέρνει την κατάργηση του φοιτητικού και εργατικού ελέγχου μες στο πανεπιστήμιου και ταυτόχρονα εισάγει τους νόμους της αγοράς και τις επιχειρήσεις, την ριζική αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών στα πρότυπα του ΚΕΧΑΕ και της Μπολόνια (2 κύκλοι σπουδών 3 και 2 ετών αντίστοιχα, πιστωτικές μονάδες, προπαρασκευαστικό έτος) , απαξίωση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων και μεταφορά τους στον δεύτερο κύκλο σπουδών (επί πληρωμή φυσικά αφού ο δεύτερος κύκλος είναι το σημερινό μεταπτυχιακό, πειθαρχικά μέτρα προς τους φοιτητές (διαγραφές μετά από ν+2 χρόνια), εισαγωγή διδάκτρων από τα ιδρύματα, κατάργηση όλων των δωρεάν συγγραμμάτων, νέος τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με καθοριστική συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ακόμα και με δημιουργία εδρών και μαθημάτων από επιχειρήσεις και με αναβάθμιση του ρόλου της αξιολόγησης της αγοράς), φοιτητικά δάνεια για να ‘αντέξουν’ οι φοιτητές το κόστος σπουδών, κατάργησης της ουσιαστικής έννοιας του ασύλου για το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα. Γίνεται κατανοητό ότι είναι ένας νόμος στα χνάρια του της διακήρυξης  των Δελφών, στη λογική της Μπολόνια και στον αντιλαϊκό πυρήνα του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού του νόμου.
Είναι φανερό ότι τόσο η αγωνιστική παράδοση του φοιτητικού κινήματος όσο και ο γενικός ξεσηκωμός που επικρατεί στην κοινωνία φοβίζουν την Υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση και δείχνουν ότι θέλουν να αποφύγουν μια ευθεία σύγκρουση με το κίνημα γι αυτό και θέλουν να καταθέσουν το νόμο έκτρωμα μέσα στο καλοκαίρι με τις σχολές κλειστές. Οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους και το σύνολο της κοινωνίας πρέπει να βροντοφωνάξουν κάτω τα χέρια από την δημόσια και δωρεάν παιδεία, κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα της νεολαίας! Από τις σχολές έως τις λαϊκές συνελεύσεις πρέπει ακόμα και τώρα να οργανώσουμε και να μαζικοποιήσουμε τις κινητοποιήσεις μας απέναντι στις τρομακτικές αλλαγές που έρχονται. Οι διαφαινόμενες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση έχουν βρει απέναντι τους όλο το προηγούμενο διάστημα το Φοιτητικό Κίνημα και τους εργαζόμενους μέσα στα πανεπιστήμια που με δυναμικό τρόπο έδειξαν πως όχι μόνο δεν συναινούν στα νέα μέτρα αλλά θα παλέψουν οποιαδήποτε στιγμή για την ανατροπή τους. Υπό αυτό το πρίσμα τα σχέδια της κυβέρνησης θα βρουν απέναντι τους τη σπουδάζουσα νεολαία αλλά και την αγωνιζόμενη κοινωνία που μέσα από τις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων αλλά και των λαϊκών συνελεύσεων θα στείλουν ηχηρό μήνυμα ανυπακοής και αντίστασης στο γκρέμισμα του δημόσιου πανεπιστημίου.

ΟΛΟΙ στην πορεία την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/6 με προσυγκέντρωση στις 17.00 στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...