Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Εργατική αυτοδιαχείρηση σε καπιταλιστική κοινωνία (ακόμα!)

Τα Applebees της Θεσσαλονίκης περνούν στα χέρια των εργαζομένων

applebees 300x177 Applebees Offers Veterans Day Discount For Your Family!Η οικονομική κρίση κατάφερε καίριο πλήγμα στην αλυσίδα εστιατορίων Applebees με αποτέλεσμα η διοίκηση να βάλει λουκέτο στα καταστήματά της. Οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, αποφάσισαν να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση του καταστήματος προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Το πρωί της 15ης Ιουλίου η διοίκηση ενημέρωσε τους εργαζομένους πως η εταιρία έκλεισε και δεν επρόκειτο να πληρώσει δεδουλευμένα ή αποζημιώσεις. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον «εμπαιγμό», τα «ψέμματα» που είχαν εισπράξει οι υπάλληλοι από τη διεύθυνση.
«Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε επίσχεση εργασίας μετά από δύο μήνες απλήρωτοι, αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία του εργοδότη σε όποιες κινήσεις ή προτάσεις κάναμε για να λυθεί το πρόβλημα της μισθοδοσίας ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντά μας αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος».
«Ενάντια στην εργοδοτική κοροϊδία, καταλάβαμε το χώρο εργασίας μας για να μην πάρει τίποτα ο εργοδότης μέχρι να πληρωθούμε. Αποφασίσαμε να αυτοδιαχειριστούμε οι εργαζόμενοι το μαγαζί ώστε να μπορέσουμε οικονομικά να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας», σημειώνουν στο blog τους οι πρώην υπάλληλοι και νυν «διευθυντές» στο κατάστημα της Λεωφόρου Νίκης.
«Από Δευτέρα 18/7 σερβίρουμε το πρωί καφέδες-ροφήματα και βράδυ μετά τις 8μμ θα λειτουργεί κουζίνα. Όλα σε οικονομικές τιμές, για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων.Καλούμε όλους εσάς να στηρίξετε έμπρακτα την προσπάθειά μας».
«Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας στο δίκαιο αγώνα μας. Να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας. Να καταβληθούν οι μισθοί μας άμεσα».
Το ιστορικό της εταιρείας
Τα Applebees ανήκουν στην εταιρεία MILOMEL HELLAS. Το πρώτο κατάστημα λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη το 1997 ενώ στην Αθήνα πρωτολειτούργησαν το 2000 στην περιοχή της Γλυφάδας. Το έκτο κατάστημα, στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2004.
Το 2009 η εταιρεία παρουσίασε κάμψη του τζίρου της και τα καθαρά αποτελέσματα έκλεισαν με ζημιές 924.000€ έναντι 18.000€ κερδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...