Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση του ΝΑΡ και της νΚΑ ΠΑΤΡΑΣ για την 1η Μάη

Το βαθύτερο νόημα της 1ης Μάη βρίσκεται εκεί όπου συναντιούνται το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον των εργατικών διεκδικήσεων. 
 
Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ του 1886 έγινε το σύμβολο μιας νέας εποχής στη ζωή και τον αγώνα των εργατών ενάντια στην αστική τάξη, για το δικαίωμα στη δουλειά, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την κοινωνική απελευθέρωση.
Η Πρώτη Μάη είναι ημέρα του δικού μας απολογισμού. Αναζήτησης και πάλης για τον αντικαπιταλιστικό αγώνα και την κομμουνιστική επαναθεμελίωση στο φόντο των σημερινών εκρηκτικών δυνατοτήτων και πρωτόγνωρων δυσκολιών της εποχής!
Σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αστικές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, «δεξιές», κεντροδεξιές ή «κεντροαριστερές» ακολουθούν την ίδια αντιδραστική, αντεργατική πολιτική της άγριας λιτότητας, της απελευθέρωσης των αγορών, των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της λεηλασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, της πνευματικής και πολιτιστικής λοβοτομής.
Οι εργαζόμενοι όμως δεν δημιούργησαν την κρίση
Η κρίση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού έχει δομικό χαρακτήρα αφού είναι μια κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, αποτελεί κρίση σταθμό ιστορικών διαστάσεων και εκφράζει την εντεινόμενη σύγκρουση παραγωγικών δυνάμεων και παραγωγικών σχέσεων. Με άλλα λόγια, η ''επιτυχία'' του κεφαλαίου, δηλαδή η υπερσυσσώρευση, οδηγεί στην ''αποτυχία'', δηλαδή στην αδυναμία επενδύσεων με ικανοποιητικό βαθμό, με αποτέλεσμα την πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους του κεφαλαίου.
Για να ξεπεράσει τέτοια δομική κρίση, το κεφάλαιο εντείνει την εκμετάλλευση στους εργαζόμενους και στη νεολαία αποσπώντας περισσότερη υπεραξία.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση του κεφαλαίου που υπηρετεί τα συμφέροντά του, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, στοχεύουν στην πιο βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Προϋπόθεση γι΄ αυτούς, προκειμένου να βγει από την κρίση του το ελληνικό κεφάλαιο και να αυξηθεί η κερδοφορία του, είναι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. 
Σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, πήρε και παίρνει μια σειρά από αντεργατικά μέτρα και τομές επιχειρώντας να σαρώσει όσα κέρδισαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους από τη μεταπολίτευση και μετά. Οι αντεργατικές αυτές τομές με με πρόσχημα τα μνημόνια, έρχονται για να μείνουν. Θέλουν να δημιουργήσουν έναν μόνιμο κοινωνικό μεσαίωνα που θα βασίζεται στη βαθύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, με εγγυητή ένα αυταρχικό και αντιδραστικό κράτος στρατηγείο. 
Η υλοποίηση του μνημονίου του κεφαλαίου επιβάλλει το πάγωμα (μέχρι το 2015) και τη μείωση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο τομέα με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση των επιδομάτων και την επιβολή του νέου μισθολογίου.
  • Στον ιδιωτικό τομέα, με την σύμπραξη της υποταγμένης ΓΣΕΕ, ετοιμάζεται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να χτυπήσουν τα συνδικάτα καιτην συλλογική δύναμη των εργαζομένων προκειμένου να επιβάλλουν μειώσεις στους μισθούς, απελευθέρωση των απολύσεων, αύξηση των ωρών εργασίας, κατάργηση του πενθημέρου με δουλειά Σάββατο και Κυριακή, γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, διευθέτηση του χρόνου εργασίας – απλήρωτες υπερωρίες. 
  • Ακόμα πιο βάρβαρη είναι η επίθεση στην εργαζόμενη νεολαία γιατην οποία θα ισχύει το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης με μισθούς έως και 30% κάτω απότο βασικό μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Οι αλλαγές που επιχειρούνται στην εκπαίδευση με το κλείσιμο-συγχώνευση σχολείων, και το νέο νόμο πλαίσιο, οδηγούν στο πανεπιστήμιο Α.Ε, αποσκοπώντας στο νέο αυτό μοντέλο εργασίας του ευέλικτου – άγρια εκμεταλλευόμενου εργαζόμενου, που πρώτα θα πλήξει του νέους ενώ παράλληλα αυξάνουν τους ταξικούς φραγμούς, υποτάσσουν πλήρως τα πανεπιστήμια στις ανάγκες του κεφαλαίου.
  • Οι αναδιαρθρώσεις στις ΔΕΚΟ (που ήδη έχουν ξεκινήσει με τον ΟΣΕ), το κλείσιμο νοσοκομείων, το πολυνομοσχέδιο που προωθεί την μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας, τη διάλυση των συγκοινωνιών και το ξεπούλημα του ΟΣΕ, η απελευθέρωση της ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα με τις συγχωνεύσεις τραπεζών (ΑΓΡΟΤΙΚΗ, Ταμείο Παρακαταθηκών, Ταμιευτήριο) με προοπτική την ιδιωτικοποίηση τους, στο βαθμό που δεν εμποδιστούν από τους αγώνες των εργαζομένων, θα σημάνουν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μείωση μισθών 30 – 40%, μετατάξεις – απολύσεις, αλλαγές στο σύνολο των εργασιακών σχέσεων.
  • Η κυβέρνηση επειδή βλέπει ότι δεν πρόκειται να «κάνει περίπατο» αλλά θα συναντήσει μπροστά της τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, ετοιμάζει ήδη μια σειρά από μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (πχ νομοσχέδιο για τις κάμερες στους δημόσιους χώρους) και υλοποιεί την τακτική της προληπτικής καταστολής χτυπώντας αναίτια τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις. Θέλει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία και να αποτρέψει την ανάπτυξη ανατρεπτικών αγώνων.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Κάτω ο υποταγμένος συνδικαλισμός.
Μαζικοί συλλογικοί ανυποχώρητοι αγώνες στα χέρια των εργατών!

Βασικός συμμέτοχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο αστικοποιημένος – γραφειοκρατικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.
Προσκολλημένοι στην λογική της εθνικής ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, που μόνο προς όφελος του κεφαλαίου μπορεί να είναι και όχι των εργαζομένων, καθήλωσαν αγωνιστικά τα συνδικάτα αποδεχόμενοι ουσιαστικά τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου – κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ.

Με διάφορους τρόπους υπονόμευσαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου αυτές να εκτονωθούν. Αρνήθηκαν πολλές φορές την κήρυξη απεργιών και γενικής απεργίας ιδιωτικού 

και δημόσιου τομέα. 

Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ Σύριζα στο εργατικό κίνημα δεν μπόρεσαν να διαχωριστούν πολιτικά και οργανωτικά από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η φίλο – ΕΕ λογική ή η λογική της εξάρτησης που εκφράζουν δυνάμεις του, αδυνατούν να έρθουν σε ρήξη συνολικά με τις επιλογές του κεφαλαίου καλλιεργώντας παράλληλα αυταπάτες για μια φιλολαϊκότερη πολιτική της κυβέρνησης.
Το ΚΚΕ, μέσω του ΠΑΜΕ, παρά την αγωνιστική του ρητορεία, αδυνατεί να δώσει προοπτική στους αγώνες. Για το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν μπορούν να νικήσουν σήμερα οι αγώνες αλλά μόνο αν ενισχυθεί (και εκλογικά) το ΚΚΕ στο δρόμο της λαϊκής οικονομίας – εξουσίας χωρίς ανατροπή του καπιταλισμού. Γι’ αυτό αρνείται αφενός να θέσει άμεσους πολιτικούς στόχους, με σημαντικότερο αυτόν της ανατροπής της κυβέρνησης και κάθε ανάλογου διαχειριστή, και αφετέρου περιχαρακώνεται από κάθε αγωνιστική διάθεση και δύναμη στο εργατικό κίνημα πλην του ΠΑΜΕ.
Οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να τους ανατρέψουν και να νικήσουμε !
Για μας, ο μόνος δρόμος είναι η μετωπική συσπείρωση της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αριστεράς που θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις σε ένα αναγεννημένο και ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, σε πολιτικό διαχωρισμό από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, και στην προσπάθεια συγκρότησης μετώπου-πόλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Μια αντικαπιταλιστική αριστερά, πρωτοπόρα σε νικηφόρους αγώνες, που θα διατηρεί την πολιτική της αυτοτέλεια και θα οργανώνει την δράση της μέσα από το ενωτικό εγχείρημα της  ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

Για να κερδίσουν οι αγώνες μας:
Απαιτείται σήμερα η αμφισβήτηση συνολικά των όρων αναπαραγωγής του κεφαλαίου μέσα από ένα συνεκτικό πρόγραμμα πάλης για:
Ανατροπή της κυβέρνησης του κεφαλαίου για τον κλονισμό της αστικής κυριαρχίας και για τη συγκρότηση ενός εργατικού κινήματος που θα ανοίξει το δρόμο για την εργατική εξουσία-εργατική δημοκρατία.
Αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ - διάλυση της- κομμουνιστική διεθνοποίηση. 
Εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. 
Άρνηση-Μη αναγνώριση-Διαγραφή του χρέους. Πάλη για να σταματήσει να το πληρώνει η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι. 
Δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τους νέους να δώσουν τη μάχη μέσα από τα συνδικάτα και τους συλλόγους, μέσα από τις συνελεύσεις τους, προκειμένου να κλιμακωθούν οι αγώνες για :

Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Κατώτατος βασικός μισθός 1400  
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να ανακληθούν ΤΩΡΑ όλες οι απολύσεις
Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, 5 ήμερο – 35 άωρο
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων- σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας ίση με τον τελικό μισθό. 
Δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία.  
Κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης εργασίας
Ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων.
Να επιστρέψουν τώρα όλες οι περικοπές και τα κλεμμένα από τα μνημόνια.
Ίσα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες

Νέο Αριστερό Ρεύμα-ΝΑΡ
νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...