Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ενωτική Κίνηση: Αντιμνημονιακή ενότητα με ΕΕ

του ΓιώργουΛαουτάρη

Σε ένα «καταλύτη συνεύρεσης όλων των συνεπών αντιμνημονιακών δυνάμεων» φιλοδοξεί να εξελιχθεί η «Ενωτική Κίνηση», όπως επισημαίνει το νεοσύστατο σχήμα στο διακηρυκτικό του κείμενο. Τους στόχους και σκοπούς του σχήματος ανέπτυξαν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη από κοινού οι «πρωτεργάτες» Νίκος Κοτζιάς, Αντώνης Κοτσακάς, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος και Δημήτρης Τσουκαλάς. «Στόχος μας είναι να συγκροτηθεί ένα αφήγημα του ευρύτερου χώρου που καταλαμβάνει τις παρυφές του ΠΑΣΟΚ και απλώνεται στα κόμματα της Αριστεράς και στα διάφορα κινήματα», είπε στο Πριν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως ανέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, σκοπός είναι «να συγκροτηθεί ένα μέτωπο εναλλακτικής πολιτικής πρότασης με κυβερνητική προοπτική». Ως προς τις διαφορές του εγχειρήματος με τα υπόλοιπα μέτωπα της Αριστεράς, σημείωσε πως «είναι προσπάθεια συλλογική, χωρίς προσωπικές αναφορές, γιατί χορτάσαμε από πεφωτισμένους δεσπότες στην Ελλάδα αλλά δεν είδαμε φως». Εκτίμηση της Ενωτικής Κίνησης είναι ότι η πολιτική πτέρυγα του Μνημονίου έχει πλέον συμπτυχθεί και θα είναι ενιαία και μετά τις εκλογές. Για το λόγο αυτό προτάσσει τη «συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, που δεν συμφώνησαν με τις κυρίαρχες επιλογές των κομμάτων εξουσίας», όπως αναφέρεται στο «κείμενο ταυτότητας» της Κίνησης. «Εάν μείνουμε κατακερματισμένοι, ο καθένας αποτιμώντας τη δική του αλήθεια, θα διαχειριστούμε όλοι μαζί τη μιζέρια μας», δήλωσε ο Π Κουρουμπλής. Το νέο σχήμα έχει σαν αναφορά το «δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο», ενώ όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, αγωνίζεται για την «αποκατάσταση της τιμής της δημοκρατικής παράταξης». Πολιτικά, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την περιφέρεια Αττικής Αλέξης Μητρόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Δημήτρης Τσουκαλάς βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με την Κουμουνδούρου και την ηγεσία του Συνασπισμού, ενώ αυτή την εβδομάδα η κατάθεση κοινοβουλευτικών ερωτήσεων με τις υπογραφές του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Κουρουμπλή πιστοποιεί την επιδιωκόμενη συμπόρευση. Η ομάδα του Νέου Αγωνιστή, παρά την αρχική παρακολούθηση της Κίνησης, διαχωρίστηκε από τον «ηγετικό» πυρήνα.
Το στίγμα της Ενωτικής Κίνησης, που υιοθετεί αιτήματα όπως η διαγραφή του επαχθούς χρέους, αποτυπώνεται στη φράση της Διακήρυξης, «δεν υποτασσόμαστε στους δανειστές μας, δεν φεύγουμε από την ΕΕ». Συνολικά, πρόκειται για μια προσπάθεια αποκατάστασης της χαμένης τιμής της σοσιαλδημοκρατίας, που με εκλογικούς όρους και συμμαχίες κορυφών διεκδικεί την εναλλακτική διαχείριση της πολιτικής εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη ότι μεγάλος «απών» από τα ντοκουμέντα και τα σχέδια του σχήματος είναι το μαζικό κίνημα, οι κοινωνικοί αγώνες.

πηγή: Εφημερίδα ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...