Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Δελτίο τύπου του Συντονιστικού Ωρομισθίων - Αναπληρωτών

espa
Πραγματοποιήθηκε σήμερα μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας από εκατοντάδες αναπληρωτές και μόνιμους συναδέλφους. Η συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία ήταν εξαιρετικά μαζική και μαχητική σε όλη την Ελλάδα. Τόσο μαζική που από τις προηγούμενες μέρες φάνηκε να φοβίζει το Υπουργείο,  το οποίο και προσπάθησε με διάφορα τερτίπια να την απομαζικοποιήσει. Μάταιος κόπος, όμως… Γιατί η οργή όλων μας για την κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων ξεχείλισε. Κληθήκαμε να κάνουμε το καλοκαίρι αιτήσεις για πρόσληψη, με βάση αυτές μας κατέταξε το Υπουργείο στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, με βάση αυτόν τον πίνακα έγιναν οι προσλήψεις και πουθενά δεν γράφτηκε ποτέ ότι θα έχουμε διαφορετικούς όρους δουλειάς, πληρωμής, ασφάλισης από τους υπόλοιπους αναπληρωτές.  Και είναι αυτός ο λόγος που δε θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Κατά τα διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπαιδευτικών (μελών ΔΣ της ΔΟΕ, συλλόγων ειδικοτήτων, του Συντονιστικού Ωρομισθίων – Αναπληρωτών και της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών) με την υφυπουργό παιδείας κ.Χριστοφιλοπούλου και τους γραμματείς του Υπουργείου κ.Κοντογιάννη, κ.Κουλαϊδή και κ.Κομνηνό. Αν κάτι αποδείχτηκε σε αυτήν τη συνάντηση είναι ότι η μαζική συμμετοχή μας στην απεργία και στις κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα άρχισε να φέρνει αποτελέσματα. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να αποσύρει τις λευκές συμβάσεις, συμβάσεις που καλούσε τους εκπαιδευτικούς να υπογράφουν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ δήλωσε ότι θα πληρώσει τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, «εκτός κι αν οι διευθύνσεις καθυστερήσουν τη συλλογή δικαιολογητικών». Πετάνε, λοιπόν, για πολλοστή φορά το μπαλάκι στις διευθύνσεις, τη στιγμή που απλά μας δόθηκε άλλη μια ημερομηνία, όπως σε τόσες άλλες συναντήσεις από τον Σεπτέμβρη και μετά. Για τις πληρωμές των υπόλοιπων μηνών δε δεσμεύτηκε. Επιπλέον, δήλωσε (προφορικά πάντα) ότι όσες ώρες κι αν διδάσκει ένας αναπληρωτής πλήρους ωραρίου θα πληρώνεται με βάση το πλήρες ωράριο (24 ώρες) και ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου με βάση τις ώρες για τις οποίες προσλήφθηκε. Άρα, η αρχική ανακοίνωση του οδηγού εφαρμογής του Προγράμματος για αναλογική πληρωμή, προφορικά τουλάχιστον, δε θα ισχύσει.
Κατά τα άλλα, μέσα στη συνάντηση υπήρξαν εκβιασμοί και παραινέσεις του τύπου  «να είστε και ευχαριστημένοι που έχουμε τοποθετηθεί σε σχολεία» και «μη μιλάτε για δεδουλευμένα». Άραγε το ίδιο θα λέγατε στους συναδέλφους που έφυγαν από την Κρήτη και πήγαν Έβρο;
Ακούσαμε δε και λόγια συμπόνιας και συμπαράστασης από την ηγεσία του Υπουργείου που δε μας αγγίζουν όσο δεν έχουν πρακτικό αντίκρισμα. Και οι παραπάνω δεσμεύσεις είναι κενό γράμμα, αν δεν αποτυπωθούν στη σύμβαση. Προειδοποιούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πως συσσωρεύσαμε αρκετή εμπειρία και οργή από τη θητεία μας ως ωρομίσθιοι και πως δε θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να πάμε σαν «πρόβατα επί σφαγή».
  • Διεκδικούμε συμβάσεις αξιοπρέπειας και όχι δουλείας.
  • Να ενταχθεί η μισθοδοσία μας στον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να προκηρυχθούν άμεσα οργανικές θέσεις για τα δημοτικά σχολεία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους:
  • Να μην υπογράφουν στο εξής παρουσιολόγια.
  • Όσοι έχουν υπογράψει λευκές συμβάσεις να ζητήσουν άμεσα από τις διευθύνσεις την ανάκληση των συμβάσεων.
  • Να μην υπογράφουν «λευκές» συμβάσεις. Να μην υπογράψουν συμβάσεις μέχρι την εξασφάλιση ίδιων μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών (25 ολόκληρα ένσημα ανά μήνα) δικαιωμάτων με τους αναπληρωτές μέσω κρατικού προϋπολογισμού, η οποία εξασφαλίζεται μόνο με την παραπομπή στον νόμο 3205/2003 (όπως αυτός αναγράφεται στη σύμβαση του αναπληρωτή από τον τακτικό προϋπολογισμό) ή με την αναγραφή των αναλυτικών ποσών που αντιστοιχούν στον αναπληρωτή μέσω κρατικού προϋπολογισμού (μεικτά, καθαρά, βασικός μισθός, επιδόματα, κρατήσεις.  Όταν καλούνται από τους προϊσταμένους να παίρνουν τη σύμβαση χωρίς να την υπογράψουν και να απευθύνονται στους τοπικούς διδασκαλικούς συλλόγους, ώστε συλλογικά να ελέγχεται αν πληροί τους παραπάνω όρους (http://users.sch.gr/athanassis/ypolog/mistform.php?ye=MNN, πρότυπο πρόγραμμα υπολογισμού μισθοδοσίας)
  • Να πάρουν μέρος ενεργά στις διαδικασίες των συλλόγων τους.
Καλούμε τη ΔΟΕ να εγκαταλείψει τον ρόλο του συνηγόρου του Υπουργείου, καλούμε τους συλλόγους να σταθούν στο πλάι μας, με αγωνιστικές, διεκδικητικές αποφάσεις. Για όποιον «παρακολουθεί στενά το θέμα» δεν έχει άλλο δρόμο «από τη δυναμική αντίδραση» και την ενεργό στήριξη του αγώνα μας, ενός αγώνα επιβίωσης και αξιοπρέπειας.
Καλούμε τη ΔΟΕ και τους συλλόγους να αποφασίσουν απεργία για τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου και να στηρίξουν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα στις περιφέρειες και στις διευθύνσεις
Συνάδελφε αναπληρωτή,
Μη βάλεις την υπογραφή σου στην οικονομική και εργασιακή σου εξαθλίωση. Πετύχαμε ήδη την απόσυρση των «λευκών» συμβάσεων. Με τη μαζικοποίηση του αγώνα και τη συνέχισή του μπορούμε να τα κερδίσουμε όλα. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές είμαστε εμείς που καθορίζουμε τις τύχες μας.

Συνεχίζουμε μαζικά και δυναμικά
  • Την Πέμπτη 25/11, στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος
  • Τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής, 12.30μ.μ.
Συντονιστικό Ωρομισθίων - Αναπληρωτών
www.oromisthioi.gr, 6970139038

Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...