Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Πολιτική εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

του Γιώργου Κρεασίδη
 
 
 
Πλούσιο πολιτικό διήμερο συζητήσεων στις 27-28 Οκτωβρίου στο ΚΥΒΕ Περιστερίου
Πολιτικές παρεμβάσεις αποφάσισε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη, με στόχο την ανάπτυξη αγώνων με ορίζοντα την ανατροπή, για να περάσει η πολιτική πρωτοβουλία στο λαϊκό παράγοντα, αλλά και πρωτοβουλίες για μια άλλη Αριστερά, ικανή να στηρίξει αυτή την κατεύθυνση κόντρα σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, ανοίγοντας δρόμο για μια εργατική, αντικαπιταλιστική ανατρεπτική απάντηση στην κρίση.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει αποφασιστικά στο εργατικό κίνημα μπροστά στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης, επιδιώκοντας το ριζικό αναπροσανατολισμό του σε αυτό που αναδεικνύεται ως άμεση και πιεστική ανάγκη για τον κόσμο της δουλειάς. Το ξεδίπλωμα ενός αγωνιστικού κύματος που θα φέρει στο προσκήνιο τον απεργιακό αγώνα διαρκείας ενάντια στα επερχόμενα μέτρα, με στόχο το ξήλωμα των δύο προηγούμενων Μνημονίων και των νόμων που τα συνοδεύουν, την αντεπίθεση και τη νίκη τελικά απέναντι σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ.
Για ένα μαχητικό εργατικό κίνημα διαρκείας με στόχο την ανάδειξη και δικαίωση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, κρίσιμη προϋπόθεση είναι η ρήξη και σύγκρουση με τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η απλή διαφοροποίηση, ειδικά στο βαθμό που μένει μόνο σε φραστικό επίπεδο στο πολιτικό πλαίσιο, είναι ιστορικά ξεπερασμένη στις σημερινές συνθήκες καταβύθισης των εργαζομένων, χτυπήματος του δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας, αλλά και πραγματικών εμποδίων στην οργάνωση των εργαζομένων που ορθώνει το Μνημόνιο λ.χ. με τη μαζική ανεργία. Η στάση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έχουν σταθερό προσανατολισμό την εκτόνωση, τον εκφυλισμό και την ήττα της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζομένων, έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα, ώστε να δοθεί η μάχη και να κατοχυρωθεί η δημοκρατία, η μαχητικότητα και το αναγκαίο πλαίσιο διεκδικήσεων στο εργατικό κίνημα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψει άμεσα το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με πρωτοβουλίες για να απευθυνθεί σε κάθε κοινωνικά μαχόμενη δύναμη του κινήματος και της Αριστεράς.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αναλάβει επίσης πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο στην κατεύθυνση της συγκρότησης με μαζικούς όρους μιας άλλης, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, απευθυνόμενη σε δυνάμεις και αγωνιστές αντιΕΕ, αντικαπιταλιστικού και αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού και αντιδιαχειριστικής κατεύθυνσης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα επιμείνει στην ανάγκη να ιεραρχηθεί ψηλά το λαϊκό και εργατικό κίνημα σε κάθε προσπάθεια, αλλά και το βάθεμα της συζήτησης για την κοινωνική προοπτική. Στόχος μια λαϊκά κατανοητή αντικαπιταλιστική πρόταση απέναντι στη βάρβαρη και κοινωνικά αδιέξοδη γραμμή των μνημονίων και του ευρώ που προωθεί η άρχουσα τάξη στο πλαίσιο της ΕΕ.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανοίγει τη δημόσια συζήτηση οργανώνοντας ένα διήμερο εκδηλώσεων στις 27 και 28 Οκτωβρίου στο ΚΥΒΕ του Περιστερίου, όπου πέρα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα δοθεί βήμα σε ένα ευρύ φάσμα απόψεων στο χώρο της Αριστεράς.
Την πρώτη μέρα θα γίνουν εκδηλώσεις με θέματα «κρίση του ευρώ, της ΕΕ, του καπιταλισμού. Ποια είναι η διέξοδος;» και «Ελλάδα και Ευρώπη: από την πανεργατική αντίσταση στην ανατροπή! Για ένα εργατικό κίνημα στα χέρια των εργαζομένων», στην οποία θα υπάρχουν και διεθνείς συμμετοχές. Τη δεύτερη μέρα τα θέματα των εκδηλώσεων είναι «ρατσιστική πολιτική, φασιστική απειλή, κρατική καταστολή. Πώς τα σταματάμε;» και «η Αριστερά, το κίνημα, η προοπτική. “Φιλολαϊκός” καπιταλισμός ή αντικαπιταλιστική ανατροπή;» (αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.antarsya.gr).
Σταθμός σε αυτή την πορεία θα αποτελέσει η 2η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Η 2η Συνδιάσκεψη θα αποτελέσει μια δημοκρατική τομή στη συγκρότηση του Μετώπου, δυνατότητα που αναδεικνύεται από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα, αλλά και από την ανάγκη να αγκαλιαστεί ένα ολόκληρο δυναμικό που μέσα από τις μάχες των τελευταίων δυόμισι χρόνων έχει συσπειρωθεί και έχει ως σημείο αναφοράς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Σημαντική πλευρά της Συνδιάσκεψης θα είναι το βάθεμα των χαρακτηριστικών της πρότασης και των προγραμματικών στοιχείων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το άνοιγμα δηλαδή μιας συζήτησης πέρα από ένα άμεσο πρόγραμμα αντικαπιταλιστικής κατεύθυνσης, που γίνεται συγκεκριμένη στο θέμα της εξουσίας, συμβάλλοντας στην περιγραφή του αντικαπιταλιστικού κοινωνικού δρόμου ως μια σύγχρονη σοσιαλιστική προσπάθεια, χωρίς διαχειριστικούς συμβιβασμούς και την καθήλωση στο σοσιαλισμό που ηττήθηκε, στο ύψος των δυνατοτήτων της εποχής και των αναγκών του κόσμου της εργασίας.
 
πηγή: Εφημερίδα ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...