Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Ρούση προς το ΚΚΕ

Αγαπητοί σύντροφοι,


Τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα όχι μόνον δεν  μπόρεσε να εισπράξει σημαντικό κομμάτι της λαϊκής οργής, αλλά αντίθετα έχασε ψήφους και μάλιστα σε λαϊκές περιοχές, παραδοσιακά προπύργια του, όπως στη β’ Πειραιά.
Ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά τη διάσπαση του 1968 το κόμμα έπαυσε να είναι η ηγεμονεύουσα δύναμη της Αριστεράς. Επιπροσθέτως οι μετεκλογικές σφυγμομετρήσεις, για όσο αξίζουν, δείχνουν μια επικίνδυνων διαστάσεων παραπέρα συρρίκνωση της εκλογικής του δύναμης.
Για αυτήν την αρνητική εξέλιξη είναι σαφές ότι υπάρχουν και πολλές αιτίες, για τις οποίες δεν ευθύνεται το κόμμα. Πέραν όμως αυτών, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι και το ίδιο είναι άμοιρο ευθυνών, ή με άλλα λόγια ότι φταίει μόνο η στραβωμάρα του γιαλού ‐ λαού και όχι και το λάθος αρμένισμα του καραβιού ‐ κόμματος.
Ποια λοιπόν είναι τα λάθη που οδήγησαν σε αυτήν την αρνητική για το κόμμα κατάσταση; Πέρα από γενικότερες λαθεμένες θέσεις του με τις οποίες κατά καιρούς έχω εκφράσει τη διαφωνία μου, και οι οποίες σαφώς επηρεάζουν αρνητικά και τη στάση του λαού απέναντι του, νομίζω ότι αυτά μπορεί να επικεντρωθούν:
1. Στην αντιμετωπική στρατηγική του κόμματος που φτάνει μέχρι  την άρνηση του διαλόγου, την άρνηση ακόμη και της ίδιας  της  ύπαρξης της Αριστεράς, η οποία το οδηγεί και σε ένα  απομονωτισμό ο οποίος και του στερεί την κύρια πηγή άντλησης δυνάμεων,
2. Στην παραπομπή της σωτηρίας του λαού στον απώτερο σοσιαλιστικό μέλλον, σε συνδυασμό με μια μηδενιστική καταστροφολογία για το άμεσο μέλλον.
Αν όμως το κόμμα προσμένει να ενισχυθεί στη συνείδηση του λαού, μέσω της επιβεβαίωσης αυτής της καταστροφολογίας πλανάται πλάνη οικτρά και τούτο διότι ο λαός που έχει φτάσει στα όρια του οικονομικά, πολιτικά, ψυχολογικά, δεν αντέχει να του λες ότι θα βυθιστεί ακόμη βαθύτερα στο τέλμα, δίχως να του προτείνεις μια άμεση θετική λύση.
Εξάλλου η έτσι κι’ αλλιώς μεθοδολογικά ανεπαρκής άρνηση της άρνησης, δίχως να συμπληρώνεται από μια άμεσα υλοποιήσιμη, θετική πρόταση, που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο της λαϊκής συνειδητότητας, μάλλον αποστροφή προκαλεί, ή σε λάθος διέξοδο οδηγεί, παρά σε έλξη προς όποιον την καλλιεργεί.
Το δραματικό, σύντροφοι είναι, ότι αν το ΚΚΕ, όχι δα ανταποκρινόμενο στις προτάσεις για συνεργασία άλλων αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά παίρνοντας το ίδιο πρωτοβουλίες στη βάση όσων προβλέπονται από το ίδιο το πρόγραμμα του, θα είχε ξεπεράσει και τις δυο παραπάνω αδυναμίες.
Εξηγούμαι. Στο πρόγραμμα του ΚΚΕ, το οποίο μάλιστα με βάση το πρώτο άρθρο του καταστατικού του, πρέπει να το αποδεχτεί όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος του, γίνεται αναφορά σε ένα «αντιϊμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό Μέτωπο» :
‐ στο οποίο το ΚΚΕ διατηρώντας την αυτοτέλεια του «συμμετέχει και δουλεύει για την ανάπτυξη της ενότητας και της μαχητικότητας του»,
‐ μέσα από το οποίο «το ΚΚΕ επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη λαϊκή κυριαρχία και τη ανεξαρτησίατης χώρας»
‐ το οποίο «μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική συμφωνία»
‐ του οποίου οι προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχοι πάλης, μεταξύ των οποίων πρώτος και καλύτερος είναι η «αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δεν ταυτίζονται με το σοσιαλισμό, ούτε παραπέμπεται η υλοποίηση τους σε αυτόν, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στην υλοποίηση του.
Μάλιστα στο υποκεφάλαιο με τίτλο «το Μέτωπο και το πρόβλημα εξουσίας», γίνεται λόγος και για πιθανότητα «να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα».
Γύρω από το χαρακτήρα ή και το περιεχόμενο αυτής της μετωπικής πρότασης που σίγουρα χρίζει ανανέωσης –πχ σχετικά με τα μνημόνια τους συνοδευτικούς νόμους, τις δανειακές συμβάσεις ή το ευρώ κλπ‐ πολλά μπορούν να ειπωθούν. Το βασικό όμως είναι ότι αυτή η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει τον άξονα κίνησης του ίδιου του κόμματος, τόσο όσον αφορά στην αναγκαιότητα του Μετώπου, όσο και στην κάλυψη του κενού ανάμεσα στο καπιταλιστικό παρών και το σοσιαλιστικό μέλλον. Και αυτό όχι βεβαίως με τη μορφή ενός ξέχωρου στάδιου, αλλά ως κατάκτηση ενός οχυρού σε ένα γκραμσιανού τύπου πόλεμο θέσεων, που θα διαμόρφωνε καλύτερες θέσεις για  το επαναστατικό πέρασμα στο σοσιαλισμό.
Να όμως που αυτό το πρόγραμμα όχι μόνον έχει καταχωνιαστεί, αλλά το Κόμμα κινείται σε παντελώς αντίθετη με αυτό κατεύθυνση.
Σαν κομμουνιστής, που πονά ένα κόμμα που υπηρέτησε επί 21 χρόνια, που θλίβεται βαθύτατα από το σημερινό φυλλορρόημα του, που έχει ασκήσει δριμεία κριτική στο κόμμα όπως αρμόζει σε ότι αγαπάς, που θεωρεί ότι ο κόσμος του ΚΚΕ βρίσκεται στο ίδιο με αυτόν μετερίζι, και ότι αυτός ο κόσμος είναι τραγικό λόγω της στάσης του κόμματος να σπρώχνεται στην αγκαλιά του υπό διαμόρφωση αριστερού αναχώματος του συστήματος, τούτες τις κρίσιμες ώρες, σας κάνω έκκληση όχι μεγαλόσχημη, αλλά ταπεινή: Σώστε το κόμμα, τολμώντας να απευθύνεται και στον κόσμο και στις συνιστώσες της ριζοσπαστικής αριστεράς, την μετωπική, άμεση πρόταση, που προβλέπει το πρόγραμμα του. Τόσα απλά.

Συντροφικά
Γιώργος Ρούσης

11 σχόλια:

  1. Ντροπή ρε Ρούση; Γι' αυτό ψηφίσαμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ; για να μας πουλάς για το ΚΚΕ που τόσο αγαπάς; Μήπως ετοιμάζεις καμιά θεαματική επιστροφή αν πέσει εκλογικά το ΚΚΕ; Μη φας. Έχουμε γλαρόσουπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ηρεμησε συντροφε και διαβασε προσεκτικα τι λεει ο Ρουσσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αποδεδειγμένα πλέον πετυχημένη συνταγή. Όποιος θέλει να ανέβει εκλογικά κάνει πρόταση συνεργασίας στο ΚΚΕ, ακόμα κι αν βγάζει σπυράκια ήδη από το πρώτο Κ!

      Διαγραφή
  3. Αν πρόκειται για επίθεση φιλίας για να "εκθέσουμε" το ΚΚΕ είναι πραγματικά χυδαίο, και δεν μας αξίζει τέτοια τακτική που την καταδικάζουμε όταν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από την 5η φάλαγγα μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αλλά φοβάμαι ότι απλώς ο Ρούσσης θέλει να παίξει ρόλο στην επόμενη μέρα του ΚΚΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συντροφοι ψυχραιμια και λιγο σεβασμο στο σ. Ρουσση ..που νομιζω πως δεν χρειαζεται διαπιστευτηρια για την κομμουνιστικη του σταση .
    ομως συντροφοι η υπερβαση του κυβερνητισμου και οσονουπω της πασοκοποιησης της ευρωκομμουνιστικης αριστερας καθως και του σεχταρισμου και του απομονωτισμου για την δευτερα παρουσια της λαικης εξουσιας δεν μπορουν να γινουν χωρις μια τομη σε ολη την αριστερα και χωρις την συγκροτηση ενος μετωπου των κομμουνιστικων δυναμεων , οι οποιες ειναι διασκορπισμενες στα διαφορα μορφωματα της αριστερας.
    οι συντροφοι που ασφυκτιουν εντος της επισημης αριστερας και οχι μονο ειναι πλεον αρκετοι και καθηκον μας ειναι να απευθυνουμε καλεσμα για συμπορευση στην δημιουργια αυτου του αλλου πολου.

    δημητρης λαρισα (μελος ανταρσυα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Γ.Ρούσης επιτίθεται συστηματικά στο ΚΚΕ εδλω και μία πενταετία τουλάχιστον. Μην ανυσυχήτε. Εναν ευγενικό πανιγιρικό για την ευώδωση των κόπων του βγάζει ο άνθρωπος, δεν αποφάσισε να στηρίξει τους ...κομμουνιστές!
    (οι συναγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορούν να αντικαταστήσουν την τελευταία λέξη με το "σταλινικοί" αν νομίζουν πως αλλάζοντας το όνομα των λέξεων μπορούν να αλλάξουν και το νόημα τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. είναι κρίμα που μεγάλο κομμάτι της ριζοσπαστικής αριστεράς θεωρεί συγγενική δύναμη το ΚΚΕ.Αν ποτέ αυτό το κόμμα έπαιρνε εξουσία θα μας έστελνε πρώτους εμάς τουλάχιστον στις φυλακές με στημένες κατηγορίες και δικαστήρια.Ο Σταλινισμός είναι ο χειρότερος αντίπαλος της λαικής εξουσίας και πάντα καταδίωξε κυρίως τους ριζοσπάστες αγωνιστές.Όσο η ριζοσπαστική αριστερά γλύφει αντί να καταγγέλλει το ΚΚΕ ούτε ο κόσμος θα ριζοσπαστικοποιείται και η απήχησή της θα είναι ασήμαντη, 1,3%.Το κκε δεν έχει σχέση με τον σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία, αντίθετα είναι ο χειρότερος αντίπαλος γιατί ξεγελάει και καθηλώνει τις μάζες με επαναστατικό προσωπείο.Γινόμαστε και μαζοχιστές με τις συνεχείς εκκλησεις μας στο ΚΚΕ ,όπως και ο συριζα,ξεκολλήστε σύντροφοι ΚΚΕ=ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέτοια σχόλια σαν αυτό του ανώνυμου 18 Μαΐου 2012 8:01 μ.μ. με κάνουν βαθιά απαισιόδοξο για την πιθανότητα ενός μετώπου της κομμουνιστικής αριστεράς... Δυστυχώς δεν πρόκειται για ένα τυχαίο σχόλιο σε ένα blog ... καταβάθος αυτή είναι η μέση άποψη ενός μέσου "αριστερού" για το ΚΚΕ. Έλα όμως που έτσι δε γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν είναι δυνατό.

    Βλέπω πως κάποιοι εδωπέρα δεν αντιλαμβάνονται μερικά ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ πράγματα. Όσο κακή και αν είναι η ηγεσία του ΚΚΕ ή ο μηχανισμός του, η ΒΑΣΗ και ο ΚΟΣΜΟΣ του ΚΚΕ αλλά και πολλά σημαντικά στελέχη, με την πείρα, τον χρόνο που αφιερώνουν στον συνδικαλισμό, με την αγωνιστικότητα και την εργατική τους θέση, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να προσεγγιστούν. Δεν το πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ''κομμουνιστές'' και δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Όσο βαθαίνει η κρίση φυσικός σύμμαχος της ριζοσπαστικής ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ αριστεράς δεν είναι ο ευρωκομμουνισμός. ΚΚΕ=ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ενώ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΌΣ=...Μην συστρατευόμαστε και με τον Μητσοτάκη, έλεος. Δεν είναι αυτή ταξική ανάλυση της θέσης του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΝ στη συγκυρία...Ξυπνήστε σύντροφοι. Και όποιος θέλει να αντιπαρατεθεί με ΜΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ας το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ=ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΣΥΡΙΖΑ ΚΛΠ ΜΛ ΛΜ
    ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ=ΚΚΕ! ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ
    ΣΦΟΙ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ" ΜΗ ΣΠΡΩΧΝΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΚΕ ΧΑΛΚΕΙΑ.ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ. ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙ ΚΚΕ ΜΕΝΟΣ ΣΑΣ.ΚΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πως γίνεται να αγαπάνε τόσοι άνθρωποι το ΚΚΕ, να το πονάν, να θέλουν να ενισχυθεί, και ταυτόχρονα την ίδια ώρα να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων;;;
    Είναι η λογική του είμαι πιστός στην γυναίκα μου, αλλά έχω και μια γκόμενα;
    Συνάδουν όλα αυτά με την κομμουνιστική ηθική;
    Ρε Ρούσση άντε τράβα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ σου και φτιάξτη κόμμα αφού θες να παλέψεις για το λαό που υποφέρει, τι ασχολείσαι με το ΚΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...